Més de tres-cents caçadors ‘s’enfilen’ aquest diumenge a les muntanyes del país en la recerca d’isards

El fet que s’hagi atorgat una anella per cada sis caçadors ha dificultat la constitució de colles i ha comportat que s’hagin hagut de sortejar fins a tretze de les 96 captures previstes

-
-
Més de tres-cents caçadors ompliran des de primera hora del matí d’aquest diumenge les muntanyes del Principat. La Setmana de caça de l’isard arriba enmig de moltes dificultats per confeccionar colles atès que enguany, arran dels recomptes realitzats, s’ha acabat atorgant una anella per cada sis caçadors, amb la qual cosa, les colles havien de tenir un mínim de sis integrants, fet que ha deixat fora del certamen cinegètic molts dels inicialment inscrits.

Uns dos-cents caçadors que en principi preveien participar a la Setmana de caça de l’isard no ho faran. En part, perquè els propis caçadors, en contra dels seus propis interessos, inflen les inscripcions. En part, també, perquè alguns d’ells han quedat fora del certamen en no poder constituir colla o integrar-se en altres grups. Pràcticament una de cada quatre colles que van participar l’any passat al certamen cinegètic estava formada per quatre membres. L’any passat van ser mig centenar de colles les que van enfilar-se per les muntanyes del país a la recerca dels isards.

Vist el nombre d’animals comptats -665- en territori cinegètic comú més els vedats de Xixerella, Sorteny i Ransol, i a partir, per exemple, de l’índex de creixement, s’ha autoritzat la captura de 96 isards. La dificultat per constituir colla, segons les fonts consultades, queda reflectit, per exemple, amb el fet que dilluns es van haver de sortejar fins a 13 anelles, una xifra proporcionalment molt alta. No obstant això, de grups de caçadors n’hi haurà unes quantes desenes des d’aquest diumenge i fins al següent. La Setmana de caça va enguany del 16 al 23 de setembre.

Durant tota aquesta passada matinada i la jornada d’avui, diversos vols d’helicòpter han traslladat fins als punts convinguts el material necessari per passar tots aquests dies a la muntanya. En principi es preveuen unes bones condicions climatològiques. L’estiu plujós ha fet que en alta muntanya hi haguessin menys exemplars dels que s’hi preveien. En el recompte del 2017, es van divisar fins a 800 isards. Enguany s’han quedat en 665.

Cabrades en zones limítrofes

Moltes cabrades que els dies previs a l’inici del recompte s’havien vist en territori andorrà, un cop es va procedir a comptar es van veure en zones limítrofes però ja en terra forana. I, per tant, els banders, que són els qui més control tenen sobre el comptatge tot i l’excel·lent col·laboració dels caçadors, no els van incloure en el recompte, una situació que no satisfà gens ni mica els caçadors, que no acaben d’entendre com pot ser que els darrers anys, tot i el creixement de la cabana, el nombre de captures es mantingui estable o en decreixement.

Una part de la ‘culpa’ del fet que l’índex de repartiment d’anelles sigui l’1 per 6 el tenen els propis caçadors, segons fonts del propi col·lectiu. Les fonts han indicat que el fet que algunes colles pensin que inflant el nombre de participants va en contra d’ells mateixos. Al final, més o menys, el nombre de caçadors que acudiran a la muntanya serà equivalent als que s’inscriuen per a la caça del cabirol, i que sí que es correspon usualment amb la realitat efectiva.

Les fonts consultades han explicat que vist el recompte i els indicadors que s’han d’aplicar a l’hora de fixar el nombre d’anelles per caçador que pertoquen, si en lloc dels 537 caçadors que inicialment es van inscriure a la Setmana de l’isard s’hi haguessin inscrit només aquells que finalment acudiran al certamen, la correlació que s’ha establert d’una anella per cada sis caçadors hauria estat d’una per cada tres, un canvi molt substancial. En qualsevol cas, tots els intervinents al certamen cinegètic esperen que es pugui celebrar sense incidències.

-

Relacionat

Els muflons ‘es mengen’ els isards al Comapedrosa
-

Relacionat

Caçadors molestos per l’exigència d’haver de formar colles de com a mínim sis integrants
-

Relacionat

La caiguda del nombre d’isards comptats obliga els caçadors a organitzar-se en colles de sis
Un dels isards observats aquests darrers dies.

Relacionat

Arrenca amb bon estat de salut el recompte d’isards en vista a la setmana de caça

Comentaris

Trending