Caçadors molestos per l’exigència d’haver de formar colles de com a mínim sis integrants

La davallada d’anelles producte de la caiguda d’isards vistos en territori cinegètic comú andorrà més als vedats de Xixerella, Ransol i Sorteny es posa malament en una part del col·lectiu

Comentaris

-
-
Una part notable del col·lectiu de caçadors del Principat està que s’enfila per les parets amb el resultat del recompte d’isards i en conseqüència amb la distribució d’anelles que es farà per la setmana cinegètica per excel·lència. El fet de fixar en una anella per cada sis caçadors el rati i, per tant, d’obligar que les colles hagin d’estar configurades com a mínim per sis integrants altera les previsions de molts grups.

Encara que entre alguns caçadors hi ha certa mala maror perquè es considera que la davallada d’exemplars -se n’han comptat 665 pels 800 de l’estiu passat- és producte de la mala gestió sanitària que es fa de la cabana, oficialment des de la Federació de caça no es té cap dubte que l’estat general de l’espècie és bo i que, tal i com manté Medi Ambient i Agricultura, la incidència del pestivirus és baix. Una altra cosa és com s’ha de gestionar tot plegat.

El fet que cabrades que l’any passat estaven en territori andorrà s’hagin quedat en zones d’Espanya o França perquè degut al fet que l’humida primavera els ha permès tenir menjar i aigua suficients en indrets de menys alçada que els del Principat ha perjudicat els càlculs dels indicadors que, al capdavall, són els que regulen els plans de caça, pels interessos dels caçadors. En aquesta ocasió es permet abatre 96 isards, gairebé mig centenar menys que la passada edició de la setmana. O el que és el mateix: enguany només es podran sacrificar dues terceres parts dels exemplars que estaven a disposició dels caçadors l’any passat.

I és de tot plegat que en surt el resultat: una anella per cada sis quan des del món de la caça es donava per fet que hi hauria el mateix repartiment que la Setmana de la caça del 2017. De fet, així s’havia donat a entendre des de fonts de l’administració abans, però, de la celebració de la reunió de la comissió de seguiment que va posar tots els elements i totes les dades damunt la taula i es va acabar acordant les mesures i indicadors escaients. Passar d’una anella per cada quatre a fer-ho cada sis és una davallada molt important. I obliga a reordenar moltes colles. I aquí ve el problema.

La reorganització de les colles en molts casos no està clara, i acabarà portant, suposadament, que hi hagi baixes, probablement més de les habituals, entre els 537 caçadors que s’han inscrit per al certamen, una xifra que el mateix col·lectiu reconeix que no és real però que tampoc no és capaç de netejar del tot. Aquells que finalment no puguin participar de la Setmana de la caça reclamaran la inscripció abonada i l’administració haurà de retornar els diners, un fet que també comporta dificultats de gestió a Govern.

Etiquetes

-

Relacionat

La caiguda del nombre d’isards comptats obliga els caçadors a organitzar-se en colles de sis
-

Relacionat

Una anella per cada quatre caçadors: previsió per a la propera Setmana de l’isard

Comentaris

Trending