Una anella per cada quatre caçadors: previsió per a la propera Setmana de l’isard

La davallada compensada de participants al certamen cinegètic i el nombre d’exemplars hauria de permetre mantenir els mateixos barems de l’any passat

-
-
Cada quatre caçadors podran abatre un isard. Aquesta és la previsió inicial en vista a la Setmana de caça de l’isard que s’ha de celebrar entre el 16 i el 23 de setembre. La previsió està pendent que es confirmi durant la setmana que ve en el marc d’una reunió de la comissió de seguiment dels plans cinegètics del país. El recompte de la cabana, que gaudeix de bona salut, va finalitzar fa un parell de setmanes i hauria donat unes xifres similars a les dels darrers anys, encara que lleugerament a la baixa. Però també haurien davallat el nombre de caçadors.

El treball tècnic fet als vedats i les muntanyes pels agents dels banders i pels socis de la Federació de caça que es van mostrar voluntaris a partir dels recomptes ha permès veure una cabana d’isards fora de qualsevol risc. Els exemplars als quals va afectar el pestivirus no han anat a més i, en canvi, s’hauria constatat un bon índex de cabrits. Per tant, el naixement i creixement de nous caps de bestiar seria molt positiu, segons les fonts consultades, que han ressaltat, però, que les xifres oficials finals no es facilitaran fins la propera setmana.

El recompte, les dades del qual s’han de validar la setmana que ve, ha mostrat un bon estat de salut de la cabana i bon creixement de cabrits

No obstant això, els primers inputs no disten massa dels números que va donar el recompte de l’any passat, i que, en global, van donar una cabana d’isards integrada per 800 exemplars mentre que es van comptar uns 160 cabrits. Fets els càlculs i establerts els paràmetres corresponents fixats per la normativa vigent, tot plegat va permetre que s’atorgués una anella per cada quatre caçadors. L’any passat, l’índex de captura es va establir en un 17,88%, el nombre de caçadors inscrits per a la Setmana va ser de 567 i, al final de tot plegat, es va establir en 143 la xifra d’isards a abatre.

Enguany, segons les fonts consultades, hi haurà menys caçadors i menys animals adults. La davallada, però, no serà gaire notable. I tot plegat quedarà compensat. D’aquí que es considera que es podrà mantenir el llindar de l’anella per cada quatre caçadors. Les fonts consultades han explicat que les condicions climàtiques ha fet que el recompte fos una mica més complicat que l’any passat. Aquest any, en haver plogut força i haver-hi unes muntanyes molt verdes, els animals n els cal sortir massa més enllà del bosc per trobar allò que els cal: menjar i aigua. Per tant, es feia més complicat de veure.

I el nombre de caçadors va disminuint degut al treball de conscienciació que ha anat fent els responsables de la Federació de caça entre les colles participants a la setmana cinegètica per excel·lència del Principat, en el sentit de fer-los entendre que inflar el cens de caçadors o inscriure persones que se sabia que al final no acudirien a caçar anava en contra dels propis interessos dels caçadors. Les fonts consultades han indicat que malgrat tot, els resultats que s’acabaran validant, aparentment, seran bons. I que també és molt notable l’estat de salut de la cabana d’isards en el seu conjunt.

Etiquetes

Comentaris

Trending