Meritxell Mateu dimiteix després que quedés en evidència que feia de 'lobby'

Comentaris

Meritxell Mateu dimiteix després que quedés en evidència que feia de \'lobby\'
Meritxell Mateu dimiteix després que quedés en evidència que feia de \'lobby\'

La consellera general demòcrata Meritxell Mateu ha anunciat poc després de la finalització de la sessió parlamentària de control al Govern que plega. La dimissió arriba després d'un tens enfrontament amb altres membres del grup parlamentari i amb diferents integrants de Demòcrates per Andorra (DA), que s'han sentit "enganyats" per la parlamentària. Diversos correus electrònics que han transcendit avui -sense anar més lluny a través de l'Altaveu, per exemple- han evidenciat que Mateu feia de 'lobby'. La parlamentària va cobrar 48.000 euros a través de la societat Landstreet per ajudar BPA en la consecució d'un projecte que demandava canvis legislatius. "L'únic greuge que vaig fer va ser treballar per una entitat que està sota investigació i que no complia amb la legalitat vigent", ha dit la ja exparlamentària.

Mateu ha comparegut al Consell General acompanyada de diferents companys d'escó i especialment del president suplent del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix -el president del grup, Ladislau Baró, que va ser qui la va aixoplugar perquè pogués optar a la reelecció el març del 2015,i l'ha estat públicament defensant fins a darrera hora-, i ha llegit un comunicat de poc més de tres minuts on ha defensat la seva actuació sense en cap moment fer referència a les evidències documentals aparegudes avui. La ja exconsellera no ha acceptat preguntes. Tampoc no n'ha acceptat Aleix, que ha agraït "el gest" de Meritxell Mateu, "un exemple d'honestedat". En públic, DA intenta mostrar vers la política escaldenco-ordinenca un suport que tenia molt mermat en iniciar-se aquesta jornada i que durant la sessió parlamentària matinal al Consell ha acabat de caure.

Meritxell Mateu ha explicat que ha estat aquesta tarda que ha comunicat la seva renúncia al síndic general, al grup parlamentari, al partit i a la família "perquè no vull seguir fent política enmig d'un clima extremadament enrarit on les difamacions són llei i la dignitat del polític es qüestiona a cada instant". La parlamentària dimissionària ha afirmat que "no m'identifico en aquest escenari" i ha assegurat que no vol que el seu nom es continuï usant per perjudicar els ciutadans, el bon nom de les institucions i "la bona marxa" del projecte de DA. Mateu ha afirmat que renunciava a l'acta de consellera per "la utilització de la meva relació laboral amb BPA".

La ja exconsellera ha explicat que "malgrat tot el que s'ha dit" ella "sempre ha actuat amb honestedat, integritat i respecte com no podia ser d'una altra manera". I que "jo sempre he actuat per l'interès general". Mateu ha assegurat que mai no es permetrà pensar que hi ha parlamentaris, aquesta legislatura o la passada, que obrin en funció d'interessos particulars. Després d'agrair el suport rebut d'aquelles persones que l'han encoratjat "aquests difícils dies", també ha manifestat que "la meva voluntat no ha estat mai trair la confiança" de la gent. 

Mateu no ha explicat ni cinc cèntims de la seva qüestionada activitat. L'únic que ha fet per intentar desviar l'atenció en aquest sentit ha estat reiterar "cadascuna de les explicacions" ofertes a l'agència ANA, germana bessona del diari digital ARA i una de les potes del conglomerat empresarial comunicatiu que assessora en aquest àmbit Demòcrates per Andorra. L'esmentada entrevista portava per títol un "m'he plantejat dimitir, però seria reconèixer actuacions que no he fet, i em dec a Ordino i a DA". No ha deixat clar, però, si dimitint admet la seva culpabilitat. En tot cas, el gros del partit, després de la cortina de fum de l'executiva de dilluns a la nit ja li havia retirat aquest migdia el suport enmig d'una tensió i una crispació més que evident. De fet, el caràcter personal de la parlamentària ja ha fet molt difícil la convivència en alguns moments dels darrers cinc anys al grup demòcrata.

No obstant això, Miquel Aleix en nom del conjunt de consellers i conselleres de DA ha agraït la "decisió valenta" de Mateu. Un gest de "persona responsable" per tal de "no portar a judici ni els companys demòcrates, ni el país, ni el Consell General". Poca estona abans que Mateu anunciés la seva renúncia, el cap de Govern, Toni Martí, havia lamentat que durant la sessió parlamentària de control a l'executiu s'haguessin dit "coses fora de to". I ha reiterat que "no s'ha encobert res de res", en una mena de resposta a una de les acusacions fetes pel líder parlamentari del PS, Pere López. López aquest dimarts com representants de Liberals d'Andorra i SDP en altres moments des de la setmana passada havien reclamat la dimissió de Meritxell Mateu. La dimissionària parlamentària havia accedit a la cambra com a número dos de la llista territorial d'Ordino. L'hauria de suplir Antoni Missé, segon suplent de la candidatura vist que el primer relleu previst inicialment és l'actual cònsol major ordinenc, Josep Àngel Mortés. 

Fotografia Meritxell Mateu: agència ANA

El PS considera que "la dimissió era inevitable"

El president del grup mixt i líder parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha assegurat una hora després que Meritxell Mateu fes pública la seva renúncia que "la dimissió era inevitable" però també ha deixat clar que "els fets s'han d'investigar" i que DA s'equivoca si es pensa que amb la sortida de la parlamentària escollida per la territorial d'Ordino "es tanca un dossier". López ha assegurat que la seva formació continuarà empenyent per tal d'aconseguir que s'aclareixi del tot allò que ha envoltat la relació de Mateu amb BPA i ha advocat perquè els organismes als quals els correspongui aclarir una situació com aquesta ho facin realment. El conseller socialdemòcrata ha lamentat que s'hagi hagut d'anar tan lluny per aconseguir que la parlamentària de DA assumís les seves responsabilitats. I que hagi calgut afrontar una sessió parlamentària "dura per tots". López ha assegurat que al final del camí, la renúncia de Meritxell Mateu "ve arran de la pregunta formulada pel PS, per la contundència de les nostres manifestacions i per les proves aportades". Per al líder del PS al Consell General, "el Govern no es pot desentendre d'aquesta qüestió i tampoc el grup de DA" pel fet que la principal protagonista de la història surti del focus. "Esperem que no hi hagin més informacions" que vinculin l'entorn demòcrata amb situacions poc clares, ha vingut a dir Pere López alhora que deixava entreveure una complicitat de la formació 'taronja'. "DA ha volgut tancar files, encobrir, i s'ha convertit en còmplice de les irregularitats" de Mateu, per la qual cosa ha reclamat que es dugui a terme l'escaient "procés d'investigació".

 

Comentaris

Trending