Veïns d’un edifici d’Anyós es queixen del destorb acústic que genera una empresa cimentera

(AMB VÍDEO) Els ocupants de l’immoble residencial Balmoral denuncien que fa dos anys que conviuen amb un soroll agut que esdevé “un suplici” i això que Medi Ambient, a diferència del comú de la Massana, ha actuat i la companyia també ha fet millores

L'empresa sota el pont.
L'empresa sota el pont.

Fa dos anys que asseguren viure en “un infern”. Potser ara, gràcies a les millores que s’han anat fent producte de les seves queixes, l’infern és només “un suplici”. Però, amb tot, la situació es fa inaguantable. Es tracta del destorb acústic que genera, especialment la maquinària que utilitza una empresa cimentera situada just sota del punt del túnel dels Dos Valires, a Anyós. Els ocupants de l’edifici residencial Balmoral viuen que el soroll al cap. Quan arriba la calor i s’obren les finestres, encara una mica més. Però no molt més.

Admeten els veïns de l’edifici que la situació ha millorat una mica perquè a diferència del comú, del qual lamenten el tracte i la inoperància, diuen, el departament de Medi Ambient “ha fet fins on ha pogut” i això ha comportat que l’empresa “hagi hagut de fer millores. I la situació ha millorat. Però no és suficient”. El soroll és gairebé constant des de les 7 del matí. I arriba alguns dies fins a les 10 de la nit. En funció del volum de feina, dissabtes inclosos.

“Nosaltres no ens ficaríem ni en la ubicació de l’empresa ni en la seva jornada laboral. La gent ha de poder treballar. Però els veïns també hem de poder descansar i no és el cas”, relaten alguns dels afectats que afirmen no acabar d’entendre com una empresa es pot ubicar just a sota del pont d’un túnel. “Si mai hi hagués un sisme greu…” apunten sense acabar la frase però advertint que la desgràcia podria ser d’allò més gran.

En fi, ni el lloc, ni l’horari no els amoïna sinó fos pel so constant en un indret que fa eco. La situació de l’empresa respecte de l’edifici en qüestió, o al revés, fa que hi hagi un “efecte amfiteatre” que genera una ressonància molt elevada. I magnifica el so agut dels senyals acústics que usen els vehicle, especialment per indicar que van marxa enrere. Certament, reconeixen els veïns, gràcies a l’acció de Medi Ambient l’empresa va començar a canviar aquests senyals per uns altres que han fet reduir la sonoritat aguda. Però amb tot, quan hi ha canvis a la flota passen mesos abans els nous dispositius no s’equipen amb els dispositius acordats. Hi ha una vintena de vehicles.

“S’han fet mesures i no se sobrepassen els decibels màxims permesos, o molt poc. El problema és que és una situació constant durant hores i hores i que hi ha un soroll agut insofrible”

Per acabar-ho d’adobat, els operaris usen uns altaveus per donar-se indicacions i també contribueixen a ‘ratllar’ el veïnat. “Val, ha millorat la cosa, però la situació continua sent insostenible i ja no sabem què fer no on anar. El comú ens ha ignorat pràcticament i l’empresa, que ha fet millores, s’ho agafa amb la calma”, lamenten els veïns, que diuen que el propietari de l’edifici també ha elevat algunes queixes que tampoc no han tingut gaire resposta.

Alguns dels veïns, que estan encantats amb l’habitatge on estan i fins i tot de la situació, s’estan plantejant marxar. “Però tal i com estan les coses al país, és impossible” expliquen apuntant que algun dels residents ha patit algun atac d’angoixa pel ‘pi, pi, pi’ constant. I per deixar clar que la seva queixa no es descabellada en el sentit que no es tracta d’un atac a ningú admeten encara un darrer element: “S’han fet mesures i no se sobrepassen els decibels màxims permesos, o molt poc. El problema és que és una situació constant durant hores i hores i que hi ha un soroll agut insofrible.”

Comentaris (21)

Trending