Satisfacció per la prova pilot de recollida de matèria orgànica

Els comuns impulsen un concurs conjunt per fer definitiu el sistema, actualment funcionant a Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes, a l’espera que més corporacions es puguin afegir

Recollida de matèria orgànica.
Recollida de matèria orgànica.

Nou pas endavant dels comuns per impulsar la recollida selectiva de la matèria orgànica. Almenys tres d’ells -Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes-Engordany- impulsaran un concurs conjunt, al qual es podrien afegir la resta més endavant per convertir l’actual prova pilot en ja definitiva. En aquest sentit, Govern ja els ha assegurat que la planta de tractament on s’envia la brossa recollida podrà assumir-ne més. Per ara, es fa “un bon balanç” del funcionament del sistema actual i es té clar que, més d’hora o més tard, caldrà ampliar-ho a tota la ciutadania com ja succeeix a països de l’entorn.

L’actual concessió del servei la va llançar Govern, però en poc temps agafar. D’aquesta forma, com ha posat en relleu la cònsol escaldenca, Rosa Gili, es recupera les competències, ja que “hi estem sensibilitzats amb aquesta qüestió i la volem fer”. Ara, s’ha decidit que el comú d’Andorra la Vella s’encarregui de preparar el plec de bases d’un concurs conjunt que haurà d’estar decidit quan acabi el temps de l’actual. De moment, ho farà amb les mateixes tres corporacions que ja participen en la prova pilot amb grans productors de residus: la capital, Sant Julià i Escaldes. Tot i això, “ja es treballa pensant en la implicació de la resta”.

Per ara, es considera que la feina feta fins ara ha estat positiva. “De la prova pilot en fem una valoració bona”, ha indicat Gili, que ha recordat que un dels problemes inicials eren “les tones que podia acollir en aquesta planta de compostatge fora de les fronteres”. Serien unes 1.500 tones que, però, ara tot fa pensar que es podran ampliar. “Tenim el compromís”, ha apuntat la cònsol major escaldenca.

La mandatària remarca que “és un inici interessant de cara a posar fil a l’agulla al que se’ns demana des del pla nacional de residus, que és fer un tractament diferent d’aquesta part, que dins del rebuig és molt important, suposa moltes tones que, si no es tracten, van al forn”. I, ara, “hem posat una primera pedra i s’ha d’anar ampliant”. Ara bé, no s’ha volgut parlar de terminis d’una extensió cap a tota la ciutadania que, tard o d’hora, serà realitat. En tot cas, “cada comú ha de marcar el ritme perquè cada situació és diferent”.

VISITA DELS PODERS LOCALS

Per altra banda, durant la reunió també s’ha abordat la visita que al setembre farà una delegació dels Poders Locals del Consell d’Europa. El viatge servirà per fer el punt de “com tenim la Carta Europea de l’Autonomia Local”, ha avançat Gili. L’informe andorrà l’han de preparar els quatre cònsols que formen la delegació del Principat: la mateixa Gili, juntament amb l’ordinenc Josep Àngel Mortés, el lauredià Josep Majoral i la massanenca Eva Sansa.

Comentaris

Trending