La qualitat de l’aigua dels rius millora i en un 78% dels trams ha estat bona o excel·lent el 2023

Des de Medi Ambient es destaca la reducció de residus que s’hi ha recollit passant dels 150 quilos per quilòmetre el 2010 als 9,5 l’any passat

L'aigua després per passar per la depuradora es torna al riu.
L'aigua després per passar per la depuradora es torna al riu. SFGA/JAViladot

La qualitat de l’aigua dels rius ha millorat l’any 2023, segons les dades que ha presentat el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Concretament, el 78% de les estacions de control tenien una qualitat bona o excel·lent, i es millora les dades del 2022 en què era del 68%. El ministre titular, Guillem Casal, ha assenyalat que “podem parlar d’una estabilització de la qualitat”.

Divendres es celebra el Dia Mundial de l’Aigua i en aquest marc, s’han presentat les dades de la qualitat de les aigües superficials. Segons ha explicat Casal, el 78% de les estacions de control tenen una qualitat entre bona i excel·lent. Concretament, són 29 de les 37 existents. Això suposa una millora respecte al 2022 quan aquest percentatge era del 68%. En aquest sentit, en només un tram s’ha detectat una qualitat dolenta, que tal com ha explicat el ministre és a Canillo, just a sota el poble de Meritxell. “Hem fet les actuacions escaients per millorar la situació”, ha exposat. D’aquesta manera, diu que “podem parlar d’una estabilització de la qualitat de l’aigua dels nostres rius, en general tenim qualitat excel·lent i bona a pràcticament totes les estacions de control”.

Evolució de la qualitat de les aigües superficials.
Evolució de la qualitat de les aigües superficials.

Per setè any consecutiu no hi ha cap estació que registri una qualitat molt dolenta i, en les analítiques sobre la qualitat biològica (insectes i altres microinvertebrats que s’hi troben) s’ha deixat palès que, segons els indicadors que fan servir des de l’Agència Catalana de l’Aigua, el 100% de les estacions tenen la qualitat bona o excel·lent, mentre que si s’agafen els que es duen a terme a França el percentatge baixa al 87%. La directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, ha exposat que el turisme també hi juga un paper important, tenint en compte que l’any 2021 en plena pandèmia i amb un descens important dels visitants, “es va tenir la millor qualitat”.

DISMINUCIÓ DELS RESIDUS ALS RIUS

D’altra banda, Guillem Casal ha posat en relleu que durant el 2023 s’han extret 6,1 tones de residus en 634 quilòmetres de rius, el que representa 9,5 quilos per quilometre de rius, quan el 2010 n’eren 150 quilos. El pressupost que s’hi ha destinat ha estat de 73.500 euros. El titular de Medi Ambient ho atribueix “a la conscienciació de la ciutadania i ja no es veuen bosses de brossa com anys enrere”.

Finalment, s’han programat diverses activitats per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua com tallers immersius, es compartiran consells pràctics per reduir-ne el consum o una visita a la depuradora de Sant Julià el 20 d’abril.

Etiquetes

Comentaris

Trending