Un nou episodi de pols sahariana afecta Andorra

Es mantindrà fins aquest dimecres i pot influir en les condicions de qualitat i estabilitat de la neu durant els propers dies

Captura d'imatge d'una càmera al Pas de la Casa.
Captura d'imatge d'una càmera al Pas de la Casa. MÉTEO PYRÉNÉES

Andorra viu aquests dimarts i dimecres un nou episodi de pols sahariana. Les intrusions de masses d’aire amb pols provinents del Sàhara són naturals i força recurrents, ja que el vent eleva les partícules de pols i les transporta.També cal tenir en compte que les partícules depositades sobre el mantell nival poden interactuar amb aquest, afavorint-ne una ràpida transformació que podria afectar les condicions de qualitat i estabilitat de la neu durant els propers dies.

El pols identificat aquest dimarts ha deixat durant tot el dia un cel marronós amb partícules en suspensió, fet que ha provocat que la neu s'hagi tacat lleugerament per fang. Aquest fet, serà més freqüent en la zona del Mediterrani en el context de canvi climàtic derivat de l'escalfament global. És la conclusió derivada del Primer Informe d'Avaluació de la Mediterrània (MAR1), elaborat per la xarxa independent Experts Mediterranis en Canvis Climàtics i Ambientals (MedECC). 

La pols, juntament amb altres partícules catalogades com a PM10 afecten la salut. Són partícules molt petites que filtra el pulmó i arriben a l'intercanvi pulmonar de gasos. Poden provocar càncer de pulmó, fan augmentar les afeccions respiratòries, poden agreujar l'asma i tenen incidència sobre patologies cardiovasculars. Els vents procedents del desert del Sàhara, al nord de l'Àfrica, són els encarregats de transportar grans quantitats de pols a Andorra. Les tempestes d’arena al Sàhara provoquen que s’elevin a l’atmosfera grans quantitats de pols i arena que, suspesos, aconsegueixen viatjar a grans distàncies molt més allà del desert, i aconsegueixen arribar a Europa o Amèrica.

 

Comentaris

Trending