Medi Ambient obliga 66 empreses a fomentar la mobilitat sostenible entre els seus treballadors

El reglament aprovat pel Govern estableix que tots els òrgans de l’administració i les companyies de més de cent empleats hauran de tenir plans elaborats abans del 31 de desembre del 2022 però no fixa cap sanció perquè hi ha el convenciment absolut que tothom complirà

Marc Rossell durant la compareixença, acompanyat de Joana Teixeira.
Marc Rossell durant la compareixença, acompanyat de Joana Teixeira. SFGA

La lluita contra el canvi climàtic comporta coses tan contradictòries com establir obligacions enmig d’una pandèmia que no comporten cap mena de sanció si s’incompleixen. El darrer cas? Un reglament-guia de Medi Ambient que obliga 66 empreses públiques (incloses les administracions, les institucions) i privades (de més de cent empleats) a elaborar un pla per fomentar la mobilitat sostenible entre els seus treballadors. És a dir, per incentivar que aquell personal que pugui anar a peu a la feina no hi vagi en cotxe.

Segons el secretari d’Estat de Medi Ambient, Marc Rossell, que ha presentat el reglament lligat a la Llei de transició energètica i a la voluntat del país d’assolir la neutralitat climàtica el 2050, el 2021 hauria de ser un any de reflexió i el 2022 administracions i empreses haurien d’elaborar el pla. L’Oficina de l’Energia s’encarregarà de donar suport i acompanyar les empreses en la consecució dels plans. Segons Rossell, el reglament fixa l’obligatorietat de l’elaboració del pla, “però no hi ha previst un règim sancionador” perquè s’està convençut que “tothom vol anar cap a la sostenibilitat” i hi ha marge suficient per assolir-ho.

Per al secretari d’Estat, buscar mecanismes per fomentar la mobilitat sostenible, com compartir vehicle -encara que ara és complicat per la pandèmia o mirar que les empreses disposin d’una flota de cotxes no contaminants que els treballadors puguin usar- “és un guany per a tothom”. Per a Rossell, “no hi ha motiu per no elaborar el pla”, que no cal que s’encomani a cap estament extern a l’empresa o administració però sí que ha de tenir una persona fixada com a referent del projecte i que s’encarregui de fer el seguiment.

El reglament “no defineix un objectiu concret” en relació a la consecució d’una major sostenibilitat en la mobilitat dels treballadors. “S’han de fixar aquells objectius que es puguin assolir”, ha explicat Rossell. Just el que ha fet FEDA, que ja té el pla elaborat després de gairebé un any de treball, tal i com ha exposat, a mode d’exemple, la tècnica de gestió de persones de l’operadora Joan Teixeira, que ha repassat la feina feta, amb la participació dels col·laboradors de l’empresa. La immensa majoria dels treballadors de la companyia es desplacen a la feina amb vehicle propi; és clar que ara la situació és diferent vist que moltes plantilles fan teletreball.

Comentaris (7)

Trending