La manca de neu pot tenir conseqüències en forma de restriccions d’aigua a la primavera

El director general de Capesa, Eduard López Mirmi, està preocupat perquè a l’abril, si no neva no hi haurà desgel i alerta que “les captacions han baixat”

El riu Valira al seu pas per Andorra la Vella en una imatge d'arxiu.
El riu Valira al seu pas per Andorra la Vella en una imatge d'arxiu. M. P.

El 2023 es va tancar amb una caiguda del 52% del cabal dels rius i el gener ha acabat només amb 26 litres per metre quadrat. A Ransol no hi ha neu, situació que no passava des del 1949. Això preocupa i molt als gestors de l’aigua com el director general de Capesa, Eduard López Mirmi qui a alerta de les conseqüències que pot tenir la manca de precipitacions, sobretot de cara a la primavera, que és quan s’hauria de produir el desgel. Una d’elles podria ser les restriccions.

“El principal dipòsit que tenim és la neu i està buit”. Així s’expressa, en declaracions a l’Altaveu, després de veure el panorama actual amb temperatures per sobre de les normals i que no hi ha manera que nevi. Està “preocupat perquè si no neva en les pròximes setmanes el desgel a la primavera no existirà i veurem que acaba passant a l’abril”. De fet, l’any passat el desgel es va avançar i el pic del cabal dels rius que s’acostuma a veure al maig no va ser així.

López Mirimi assegura que a Escaldes “es nota que les captacions han baixat i veiem com el cabal ha baixat. Tot i això, no tenim un problema immediat”

De fet, des d’aquest dijous a Catalunya s’han començat a aplicar restriccions a 202 municipis de l’àrea de Barcelona i de les comarques de Girona. En aquest sentit, López Mirimi assegura que a Escaldes “es nota que les captacions han baixat i veiem com el cabal ha baixat. Tot i això, no tenim un problema immediat”.

El director de Capesa demana una reflexió de cara al futur perquè “si no tenim aquest desgel, la neu que es fon no podrà entrar a dins del substrat i crear un efecte beneficiós als dipòsits”. En aquest sentit, diu que entre les mesures a adoptar per part dels comuns és tenir una xarxa d’aigua potable sense fuites i que s’evitin despeses importants com omplir les piscines. Tot plegat, diu, “són decisions polítiques”.

Sobre les interconnexions de les diferents xarxes, Eduard López Mirimi, diu que s’han de tractar entre els diferents comuns. En el cas d’Escaldes- Engordany posa en relleu que “la Vall del Madriu és molt agraïda, però a Ràmio hi ha un cabal ecològic molt minso perquè la majoria d’aigua va a parar al llac d’Engolasters per produir electricitat”.

Espera que la primavera pugui ser plujosa perquè “pugui canviar la situació actual una mica, però jo ara mateix estic molt preocupat”.

 

Etiquetes

Comentaris (40)

Trending