Les inversions al forn han de permetre generar un 33% més de calor i un 27% d’electricitat

La part gruixuda del pla d’actuacions serà el canvi de la turbina, que haurà d’estar més adaptada a la reducció dels residus tractats que es preveu per als pròxims anys

El forn incinerador.
El forn incinerador. ARXIU

El pla d’actuacions al forn incinerador preveu tota una sèrie d’actuacions i inversions per millorar el rendiment de la instal·lació. En total, cal recordar, es gastaran nou milions d’euros. Un dels eixos claus d’aquest programa és incrementar la producció d’energia de la infraestructura. Així, el càlcul és que es podrà augmentar un 33% la generació de calor i un 27% l’electricitat. Això suposaria 33 i 27 gigawatts per hora anuals.

Així ho contempla el ‘Pla de dimensionament i obsolescència 2022-2035 de la planta de valorització energètica de CTRASA’, document al qual ha tingut accés Altaveu. Al llarg dels pròxims anys, es preveuen introduir diferents millors a la planta per millorar la seva eficiència així com per reduir el seu impacte mediambiental. En total, una inversió de 9,4 milions d’euros, segons les previsions reflectides en el treball.

La part gruixuda d’aquesta despesa se l’emportarà el canvi de la turbina. L’actual, s’explica, “va ser dissenyada per a la producció elèctrica” i s’entén que substituir-la “permetria un millor rendiment” tenint en compte que en el futur han d’arribar menys residus a la instal·lació, fet que podria provocar haver de fer més d’una aturada a l’any. Amb una nova “augmentaria l’eficiència de la planta perquè s’aprofitaria al màxim l’energia dels residus”.

Un instant de la compareixença de la ministra de Medi Ambient

Relacionat

El pla d’obsolescència del forn incinerador tindrà un cost aproximat de 9 milions d’euros

En concret, la previsió és que, anualment, es podria generar 33 GWh de calor. Això suposaria un increment del 33% de la producció tèrmica. També milloraria la generació d’electricitat, fins a 27 GWh. És a dir, un 27% superior a l’actual. El cost de la nova turbina, s’estima, ascendiria a 6,8 milions d’euros.

Justament, preveient que la brossa que arribarà a la instal·lació anirà a la baixa també provoca una altra de les actuacions a fer, valorada en un milió: adaptar la capacitat del forn i de la caldera “perquè la instal·lació pugui funcionar de manera òptima dins uns rangs de disseny i permeti també l’optimització de la generació de vapor”. D’aquesta forma seria “més eficient” malgrat un tonatge de residus tractats reduït.

400.000 euros més es destinaran a la instal·lació d’un recuperador de calor de fums a la xemeneia d’extracció. Es calcula que això permetria recuperar 500 kilowatts per hora que “es podria utilitzar tant per a possibles processos interns” com per a donar més potència a la xarxa de calor. També serà important la inversió per modificar el sistema de pesatge de residus, amb la incorporació d’un nou pont bàscula. Costaria 420.000 euros.

El pla preveu altres actuacions de despesa més reduïda, com ara la compra d’un segon pistó hidràulic per al sistema d’entrada de residus a la cambra de combustió (130.000 euros) o la creació d’una connexió per aprofitar la calor de la turbina (60.000). Aquest any ja es preveu substituir l’analitzador de gasos, per substituir els existents que ja han finalitzat la seva vida útil. Suposarà una inversió de 172.000 euros.

Comentaris (3)

Trending