El pla d’obsolescència del forn incinerador tindrà un cost aproximat de 9 milions d’euros

La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, ha presentat alguns aspectes de les modificacions que es duran a terme Ctrasa, entre les quals s’inclou una restricció dels valors límits d’emissió a l’atmosfera

Un instant de la compareixença de la ministra de Medi Ambient
Un instant de la compareixença de la ministra de Medi Ambient

Durant la compareixença pública de la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, davant la Comissió legislativa s’ha presentat el Pla Nacional de residus amb objectiu del 2035. Entre els diferents punts s’ha detallat alguns dels aspectes del pla de dimensionament i obsolescència de Ctrasa, que s’ha assenyalat que s’haurà d’anar adaptant al volum i a la reducció de la generació de residus que s’espera. Aproximadament, tindrà un cost de 9 milions d’euros. A més, es posarà una major restricció als valors límits d’emissió a l’atmosfera a partir del juliol.

Aquesta mesura s’emmarca en l’adaptació i modificació del funcionament de la planta a la normativa del Reglament del Centre de tractament de residus i a la modificació del Decret pel qual s’autoritzava la seva posada en marxa. En aquest sentit, el principal canvi feia referència a l’establiment de nous valors límits d’emissió a l’atmosfera, alineats amb la normativa europea. Per tant, segons ha explicat la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, havien de ser inferiors als actuals. Aquest control més exhaustiu es posarà en marxa a partir de l’1 de juliol, sis mesos abans del que estableix el termini d’aplicació previst per la Unió Europea.

Calvó ha assenyalat que “tenim una planta que funciona molt bé, que fa anys que està treballant” i, per aquest motiu, s’ha pogut avançar la data en la qual es durà a terme aquesta reducció de determinats paràmetres. Així, ha assegurat que ha sigut fàcil adaptar la planta per tal d’arribar a aquest llindar inferior a l’actual. Com a exemple, el que es preveu és que es mesurin contínuament el mercuri amb un nou equipament. “Fem una aposta per millors controls”, ha apuntat Calvó. Així mateix, en resposta a una qüestió formulada pel conseller socialdemòcrata, Roger Padreny, la ministra ha indicat que es compta amb una empresa assessora francesa que també s’encarrega de vigilar altres plantes.

“És una infraestructura que tracta el rebuig, i que s’anirà adequant a la reducció, que és l’aposta forta que estem fent d’economia circular i que té objectius molt ambiciosos”, ha indicat Calvó

Aquest pla d’obsolescència, de moment, tindrà un cost aproximat de 9 milions d’euros amb les diferents inversions que es preveuen. L’aturada de la planta, però, no té cap calendari fixat. El conseller Carles Sánchez ha demanat pels terminis, que no s’han indicat, i la ministra ha assenyalat que hi ha diferents factors que impedeixen poder calendaritzar les diferents accions que es duran a terme a la planta. “És una infraestructura que tracta el rebuig, i que s’anirà adequant a la reducció, que és l’aposta forta que estem fent d’economia circular i que té objectius molt ambiciosos”, ha indicat Calvó.

De fet, el principal objectiu és arribar fins al ‘residu zero’ i, per tant, l’activitat de la planta seria completament innecessària. En aquest sentit, tant Padreny, com Calvó, han remarcat que la intenció és que Ctrasa pugui aturar per complet el seu funcionament. Això, però, requereix certes inversions que sumen aquests més de 9 milions d’euros ja anomenats. De les diferents inversions que es requereixen, Calvó ha assenyalat que 6 milions d’euros es correspondrien amb el canvi de la turbina, “perquè amb menys residu podríem fer més energia”. Així mateix, un milió s’hauria de destinar per a la reducció de la capacitat del forn “quan sigui necessari”. A més, es preveuen diversos aspectes de millora de la seguretat i d’eficiència energètica, “que són les inversions més importants”.

Durant la compareixença, la ministra també ha exposat als membres de la comissió el full de ruta pel que fa al Pla Nacional de Residus. Així mateix, s’ha remarcat l’objectiu d’assolir el 65% del reciclatge i la no generació. Entre els diferents aspectes s’ha destacat la Responsabilitat Ampliada pel Productor (RAP). Ferrer ha explicat que “es treballarà per identificar quines son les fraccions susceptibles” i que s’ampliarà no únicament als productors nacionals, sinó també als importadors.

 

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending