Catalunya mantindrà els residus que envia per cremar al forn

Durant la reunió celebrada entre les dues delegacions s’ha fet el punt dels projectes que es treballen conjuntament, així com l’emplaçament de diverses reunions entre els directors

Moment de la signatura del conveni amb IRTA.
Moment de la signatura del conveni amb IRTA.

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural catalana, Teresa Jordà, han mantingut una reunió al voltant dels diferents projectes que es treballen conjuntament. Aquesta trobada s’ha celebrat en el marc de la visita que va fer el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer al Cap de Govern, Xavier Espot, fa unes setmanes. Així, un dels punts que s’ha tractat ha estat el manteniment dels residus que actualment s’envien a Andorra per cremar-se al forn. També s’ha acordat crear una agenda de reunions entre els diferents directors de les dues delegacions.

“El que hem fet és, una mica, posar el punt dels projectes que estem treballant conjuntament, i hem emplaçat desenvolupar una sèrie de reunions entre els diferents directors del ministeri i de la conselleria, per entrar més al detall”, ha explicat Calvó. Així mateix, dintre dels projectes que es tenen conjuntament es troba el que gira al voltant dels residus, i dels quals es rep un percentatge de la Cerdanya. “Hem volgut reforçar aquesta col·laboració i seguir treballant amb la mateixa dinàmica”, apunta la ministra.

Els percentatges que es mantindran, de fet, són els que s’han tingut estables durant un temps. Actualment, el 70% dels residus que es generen al país van a gestors autoritzats a Catalunya. A més, tal com ha explicat la ministra “rebem també els residus de la Cerdanya i traslladen part de la matèria orgànica a la comarca veïna”. El motiu pel qual es fa així, ha apuntat Calvó, és que “a Andorra no tenim la capacitat de tractar determinades matèries com el vidre o les pintures”. També s’ha obert la possibilitat a estudiar noves línies de treball conjuntes, “com la línia del tèxtil”. Per tal d’explorar aquestes sortides, s’ha emplaçat una reunió entre la directora i el director de l’Agència Catalana de Residus, “per anar més enllà, si convé”, ha apuntat la consellera.

D’altra banda, Jordà ha remarcat que “tenim un ministeri i una conselleria gairebé calcats”. Per tant, els reptes, sobretot aquells que fan referència al canvi climàtic i la transició ecològica són molt similars i fan que sigui fàcil treballar de manera conjunta. Amb aquestes trobades, s’aprofitarà per “formalitzar” aquelles col·laboracions que ja es porten a terme bidireccionalment. Entre elles, el conveni amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). De fet, l’entitat va ser una de les que va donar suport durant el treball d’investigació per al projecte del cànnabis que s’està portant a terme a Andorra, tot i que el tema no ha estat present a la reunió. Principalment, aquest conveni gira al voltant de l’agricultura i el benestar animal.

Així mateix, també s’ha parlat de temes energètics, sobretot pel repte compartit contra el canvi climàtic. En aquest sentit, Jordà ha remarcat que la trobada que s’ha celebrat aquest divendres era “molt més política”, però que, aviat, “aterrarem a un nivell més tècnic tot el que s’ha parlat”. Per exemple, amb la reunió entre els homòlegs pel que fa a residus, però també energètics, de ramaderia o agricultura. “Sóc molt amant de copiar allò bo i allò que es fa bé, i també d’oferir allò que ens sembla que fem bé”, ha remarcat la consellera, que ha indicat que “hem de fer molt àgils i eficients”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending