Malestar pel funcionament de la Fundació de la Cimera Iberoamericana i temor que esdevingui un pou sense fons

Sectors polítics i del funcionariat lamenten que l’ens de nova creació i dirigit per Joan-Marc Joval acabi suposant un dispendi sense cap mena de control

Signatura de la creació del patronat de la fundació per la Cimera Iberoamericana.
Signatura de la creació del patronat de la fundació per la Cimera Iberoamericana. SFGA
El patronat de la Fundació privada del sector públic Oficina Cimera Iberoamericana Andorra 2020 es va constituir el juny. El juliol va fer la primera reunió. Poca cosa més se sap públicament d’un organisme, doncs, de recent creació, tutelat pel Govern. De portes en fora no se’n sap res, però sí que s’ha evidenciat, d’una banda, que l’executiu ha començat a injectar importants volums dineraris per garantir el funcionament de dita fundació i, de l’altra, que l’ens en qüestió s’està començant a omplir de personal. ¿Sota quins paràmetres? No se sap. ¿Via edictes o convocatòries públiques? És clar que no. La figura jurídica triada per donar forma a l’organisme que ha de col·laborar en l’organització de la cimera permet evitar el control públic.

I això és el que està començant a preocupar, i molt segons que ha pogut constatar l’Altaveu, diversos sectors polítics del país i, també, empleats públics i càrrecs de l’administració que temen que amb l’excusa de la cimera hi haurà un dispendi complicat de controlar. De fet, hi ha grups polítics i també organitzacions sindicals que estan preparant demandes d’informació perquè volen saber fil per randa què coi es mou rere la fundació en qüestió, en el patronat de la qual hi ha el cap de Govern, cinc ministres diferents (Jordi Gallardo, Eric Jover, Maria Ubach, Josep Maria Rossell i Verònica Canals en nom d’Andorra Turisme), dos cònsols (Josep Mandicó de Canillo i Conxita Marsol d’Andorra la Vella) i Gerard Cadena en nom de la patronal.

La fundació va agafant volum a l’ombra de la direcció de la Cimera Iberoamericana del ministeri d’Exteriors. Sobre aquest departament ja va demanar informació el PS. Però el Govern es va limitar a exposar allò que concerneix a aquella àrea. La fundació queda al marge malgrat que se li estan injectant quantitats de diners molt importants i més encara que se li aniran injectant. Per exemple, no ha transcendit pas que l’esmentat organisme ha fitxat Joan-Marc Joval com a màxim responsable executiu. Graduat en filologia francesa i llengua i literatura modernes, aquest andorrà ha estat residint els darrers quatre anys a Brussel·les treballant al tomb de la Unió Europea en qüestions de cooperació internacional cultural i desenvolupament educatiu i d’innovació. La seva incorporació a la fundació data del setembre.


Joan-Marc Joval és des del setembre el màxim responsable executiu de la fundació. | ARXIU-TWITTER

Sota de Joval s’estaria creant una estructura de persones alienes a l’administració però de confiança, en molts casos, de mandataris governamentals que, alhora, haurien de liderar des de la fundació diverses tasques amb el suport o la implicació de funcionaris o, almenys, treballadors que depenen del Govern. D’aquí que hi hagi el dubte tant de com entronca personal extern amb personal intern i, de l’altre, quant pot arribar a costar tot això, més enllà del dubte que hi ha en molts fòrums del propi país que el Principat sigui capaç de poder digerir tot el que suposa una cimera com la de caps d’Estat i de govern que s’han de reunir d’aquí un any a Andorra, amb epicentre a Soldeu.

Segons els estatuts fundacionals, l’esmentada organització té per objectiu principal desenvolupar l'organització i la pluralitat d'actes que tindran lloc al Principat d'Andorra amb motiu de la CIBA 2020. Multiplicitat d'actes i esdeveniments que suposadament haurien de permetre donar a conèixer el país en mercats internacionals com l'iberoamericà, fent-ho a través d'una temàtica com la innovació per al desenvolupament sostenible i tot potenciant el caràcter multicultural. Recentment s’ha enviat des del Govern cap al Consell un projecte de llei de crèdit extraordinari a tramitar per la via d’extrema urgència per poder transferir 778.000 euros cap a la fundació de la cimera.

 

Martí fa una defensa a ultrança de la multiculturalitat en el seu discurs a la Cimera Iberoamericana

Relacionat

Increment de 779.000 euros en el capital de la Fundació que ha de tirar endavant la Cimera Iberoamericana
-

Relacionat

Afers Exteriors considera que el volum de feina que genera la Cimera Iberoamericana justifica tenir un ambaixador
-

Relacionat

Govern considera “d’extrema urgència” un avenç de fons de 778.000 euros per a la Fundació Cimera Iberoamericana

Comentaris (3)

Trending