Malestar a la policia per la 'visita' de Toni Martí al sotsoficial acusat dels trets

Comentaris

Malestar a la policia per la \'visita\' de Toni Martí al sotsoficial acusat dels trets
Malestar a la policia per la \'visita\' de Toni Martí al sotsoficial acusat dels trets

El cap de Govern, Toni Martí, s’ha presentat aquest vespre al despatx central de la policia just al lloc on resta en situació de detingut el sotsoficial acusat de disparar contra l’edifici de l’Obac. La presència del màxim responsable de l’executiu ha indignat els investigadors. No és la primera vegada que Martí acudeix a la seu central del cos en casos ‘cridaners’. Però sí que aquesta vegada l’enuig hauria estat força generalitzat, tal com ha pogut constatar l’Altaveu. El policia arrestat roman a la sisena planta, la que ocupa l’àrea de policia criminal. És a dir, el departament encarregat d’una investigació que han liderat el màxim responsable de l’àrea, Miquel Àngel Barbolla; el seu adjunt, el comissari Benjami Rascagneres; i l’oficial Josep Albert Rivero.

Martí hauria visitat l’arrestat pels volts de les 8 de la tarda. El cap de Govern havia participat unes hores abans a la junta de presidents al Consell General. Al contrari que la majoria de detinguts, però no pas en un cas excepcional, en aquesta ocasió, i pel fet de tractar-se d’un agent de policia (també passa en altres casos més enllà dels uniformats), l’arrestat no està ingressat en una cella. Tampoc no es preveu que hi dormi. Inicialment, el sotsoficial acusat de ser l’autor dels trets que van impactar al despatx central de la policia no passarà a disposició judicial fins aquest dimecres al matí. Dormirà en un dels despatxos de la sisena i ho farà sota el control d’aquells qui fins avui han estat companys de feina seus.

Les fonts consultades han assegurat que el malestar dels funcionaris de policia per la presència de Martí s’ha fet notar. La investigació s’està duent a terme amb la màxima celeritat possible. Segons fonts consultades, divendres de la setmana passada ja es tenia molt avançada la identificació del presumpte autor dels trets. I les sospites i els indicis ja conduïen al sotsoficial responsable d’un grup de patrullers i de la secció canina del cos. Un cop detingut l’uniformat aquest dimarts s’està procedint a dur a terme les diligències que implicaven més persones. En aquest sentit, i segons algunes fonts, un dels elements que s’hauria dut a terme seria fer declarar els integrants del grup d’uniformats que el detingut comanda.

Les amenaces a Cinca

L’enuig per la presència de Martí a les dependències policials -segons asseguren especialistes jurídics, un arrestat no pot rebre visites més enllà de les persones directament involucrades en la investigació, entre les quals també, òbviament i si escau, l’advocat defensor i un metge- ha estat aquesta vegada molt més obvi que el que hi va haver quan es va detenir un ciutadà del país acusat, en aquell moment, de proferir amenaces telefòniques contra l’ara ministre de Finances i llavors candidat de DA a la territorial d’Andorra la Vella, Jordi Cinca.

Era el febrer de l’any passat quan durant el debat televisiu de la capital, un ciutadà, que va acabar sent identificat i detingut, va trucar a les instal·lacions d’Andorra Televisió i va proferir diversos insults i frases amenaçants contra el polític. No va caldre ni gran investigació ni moltes hores per anar a cercar l’amenaçador. Ho havia fet via telèfon i el telèfon era el seu. Se’l va anar a buscar a casa i se’l va dur al despatx central. També poca estona després, Martí -en aquella ocasió acompanyat almenys de Jordi Cinca- van presentar-se a l’edifici de l’Obac. El cap de Govern hauria fins i tot com pretès demanar explicacions o que se li demanessin a l’arrestat. Els responsables policials del torn van haver de convidar Martí a marxar de les instal·lacions de l’Obac.

Sentiments contradictoris a la policia per l'arrest

Incredulitat, estupefacció, certa sorpresa. Els adjectius no s’acaben per descriure el que s’ha viscut aquest dimarts entre els integrants del cos de policia. La detenció d’un sotsoficial del cos, per tant, d’un comandament, del cap directe d’un dels grups de patrulles del servei i històric responsable del grup caní, acusat de ser l’autor dels trets -quatre almenys- que haurien impactat contra la façana de vidre (i no a qualssevol vidres) del despatx central s’ha rebut amb estupor. Es tracta d’un agent històric al final de la seva carrera professional. Conegut arreu. L’arrest ha causat tristesa pel fet de tractar-se, el sospitós, sempre presumpte, d’un membre del cos. Tristesa per tractar-se d’un company i per la imatge que això pot donar del cos. Però, alhora, certa satisfacció per haver-se suposadament resolt el cas.

La direcció del cos ha oficialitzat la detenció internament aquest matí. Pels volts de les deu. L’arrest, segons s’ha comunicat públicament després a través de la pàgina electrònica de la policia, s’ha produït aquest mateix dimarts. A primera hora del matí. Malgrat la presumpció d’innocència de la qual gaudeix òbviament l’arrestat, les fonts consultades han assegurat que no hi ha pràcticament cap dubte de l’autoria dels fets i de la implicació directa del policia, que ben probablement hauria actuat tot sol. La investigació, segons les fonts, està molt ben lligada. L’únic que no s’ha pogut concretar és si el sotsoficial passarà a disposició judicial aquest dimarts mateix o ho farà en hores i jornades potser posteriors. Se l’acusarà d’una llarga llista de delictes. El primer de tots, atemptat contra l’autoritat amb arma de foc amb l’agreujant de tractar-se, ell mateix, d’una autoritat en tan que policia. L’ingrés provisional a la presó, si es confirmen els detalls que s’estan recopilant, és pràcticament segur.

Els fets que han portat a la detenció del cap del grup caní de la policia -entre altres tasques i responsabilitats-, un integrant del cos especialment conegut a les valls del nord, es van esdevenir la matinada del 20 de febrer passat. Probablement des del rec de l’Obac, probablement amb una arma llarga (rifle) amb silenciador però de munició petita (del calibre 22), es van disparar quatre trets segur -i potser almenys un cinquè- contra la façana de vidre de la policia. Els impactes haurien anat contra les finestres del director, d’un dels directors adjunts, de la única comissària que resta en actiu, i del ministeri d’Interior. Es va trobar la resta d’un projectil que es va enviar a un laboratori espanyol a analitzar. De la investigació iniciada llavors, i filant prim amb altres elements, s’hauria acabat anant a parar al detingut. Els sentiments contradictoris estan a l’ordre del dia al servei de policia. Ni al despatx central ni al carrer no es parla de res més.

 

 

 

Imatge: frame ATV

Comentaris

Trending