L’USdA avisa que el descompte de vacances a les empreses que tanquin ha de ser limitat

Joan Torra admet que si la mesura dura tot just quinze dies “és suportable” i “tothom hi està disposat”, però si s’allarga entén que s’ha de trobar una alternativa que igualment garanteixi el salari

-
-

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) avala, per ara, les mesures adoptades pel Govern per fer front a la crisi del coronavirus. En l’àmbit sanitari hi dona tot el suport però aporta un “matís” en el laboral. Així, el sindicat considera “suportable” la decisió de reduir part de les vacances pels dies que no es treballi per l’ordre de tancament de botigues i comerços, però avisa que, si la mesura s’allarga, s’haurà de buscar alternatives perquè “no pot ser que els assalariats les perdin totes”.

Així ho ha explicat Joan Torra, membre de la direcció de l’USdA que ha representat l’entitat en les reunions mantingudes amb el Govern. Pel que fa a totes les iniciatives decidides en l’àmbit sanitari, se’ls dona “ple suport”  i es fa una crida perquè la ciutadania les respecti. Amb les propostes que es volen tirar endavant mitjançant una llei òmnibus, sí que hi ha un cert recel.

El sindicat dona ple suport a les mesures sanitàries i a què s'atorgui la baixa per accident laboral als casos sospitosos o infectats

Es valora positivament el fet que es respecti el sou de tots els treballadors, malgrat que l’empresa es vegi afectada pel decret de tancament. “Sempre s’ha de garantir el salari”, ha remarcat. També s’accepta que, per ara, cada dia no treballat es divideixi en mitja jornada que es descomptarà de les vacances o els dies festius pendents i l’altra mitja compti com de feina efectiva. Ara bé, s’entén que això ha de tenir una data de caducitat.

“És suportable si no dura més de quinze dies. Es perdrien uns set de vacances i crec que tothom hi ha d’estar disposat”, apunta. Si la mesura s’allarga, però, Torra considera que “no és admissible que es perdin totes les vacances, perquè estem parlant d’un dret dels treballadors”. Per tant, en aquest cas, demana que es busqui una alternativa. Aquesta podria ser, a l’entendre del sindicalista, que el Govern ajudés econòmicament les empreses per garantir que aquestes puguin continuar pagant salaris sense haver de retallar encara més les vacances.

Pel que fa a una altra de les mesures anunciades –la consideració de baixa per accident laboral a aquelles persones que s’hagin de confinar com a sospitosos de patir la malaltia o bé perquè directament la tinguin-, l’USdA la valora positivament. “És l’ideal; el que s’ha aplicat a Espanya i el que s’havia de fer també aquí”, ha afirmat Torra.

Etiquetes

-

Relacionat

Els treballadors afectats pel tancament comercial cobraran tot el salari però perdran vacances

Comentaris (8)

Trending