Els treballadors afectats pel tancament comercial cobraran tot el salari però perdran vacances

El Govern entén que el confinament de Catalunya no fa perillar l’arribada de mercaderies al país i que “l’abastiment de productes bàsics està garantit”

-
-

Els treballadors que s’hagin de quedar a casa a conseqüència del tancament d’establiments d’oci i comerços decretat del Govern per fer front a l’expansió del coronavirus cobraran integrament el seu salari. Això sí, i dins del principi de “corresponsabilitat” que des de l’executiu es vol aplicar, cada jornada sense feina es dividirà en dos parts. La primera meitat es considerarà com a ús de vacances o de dies pendents de festa. L’altra, com a treballada. Des de l’executiu també s’ha valorat l’anunci de confinament fet pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i s’ha remarcat que “l’abastiment de productes no perilla”.

Així ho ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, que ha comparegut acompanyat de Joan Martínez Benazet, que ha fet el punt de l’estat de les persones sospitoses d’haver estat contagiats de Covid-19. El portaveu de l’executiu ha volgut aclarir alguns dels aspectes de les mesures anunciades instants abans pel cap de Govern, Xavier Espot. Una d’elles, el tancament dels comerços. I, en especial, les conseqüències que pot tenir per a empreses i treballadors.

Sobre aquest punt, Jover ha destacat que l’aposta de l’executiu és “la corresponsabilitat”. Els esforços s’hauran d’assumir conjuntament entre empreses i treballadors. Per això, ha anunciat que es prepara una llei òmnibus que es vol aprovar pel tràmit d’extrema urgència al Consell General per modificar la legislació laboral. El que es vol és garantir el cobrament dels empleats afectats del salari complet, però a canvi cada dia no treballat a causa del tancament, es dividirà en dues parts. Mitja jornada es considerarà de feina efectiva; l’altra mitja, com a ús de vacances o de dies de festa pendents. “Demanarem esforços a tothom, nosaltres els primers. Les empreses hauran de fer-los i els assalariats també”, ha comentat.

Amb la mateixa modificació legislativa, es canviarà la Llei de la CASS perquè les persones confinades com a casos sospitosos i els que donin positiu per coronavirus tinguin millors condicions a l’hora de cobrar la baixa. En concret, es considerarà com a accident laboral i, per tant, podran percebre una prestació del 66% del salari des del primer dia. Jover ha explicat que la bateria de mesures encara no està tancada i que també inclourà aspectes relacionats amb els treballadors autònoms alhora que s'activaran mesures socials.

60 milions d'euros en crèdits tous

El ministre de Finances ha explicat que es fraccionarà el pagament de tots aquells elements de naturalesa tributària que afecten les empreses i que s'activarà una línia de crèdits tous per aquelles empreses que ho necessitin producte de les pèrdues que generarà la crisi del coronavirus i el seu impacte econòmic. Es tractarà d'una línia de finançament a tipus d'interès molt baix avalada pel Govern i amb l'acord d'Andorran Banking, que 'alliberarà' un volum dinerari corresponent aproximadament al 2% del PIB, uns 60 milions d'euros. Eric Jover també ha explicat que s'inicien "els treballs per activar els fons de compensació", que ve a ser una mena de guardiola de l'Estat corresponent al 0,1% anual del volum de les despeses pressupostades. Amb aquests diners es contribuirà a 'tapar' el menyscabament de recaptació producte de tot plegat o l'increment de despeses que algunes decisions suposaran. 

Just enmig de la roda de premsa, s’ha conegut la voluntat del govern català de confinar tota Catalunya. Jover ha indicat que hi ha un contacte permanent amb les autoritats espanyoles per garantir l’arribada de productes. “L’abastiment via França o via Espanya està garantit, com a mínim dels productes que són necessaris”, ha assegurat. Més enllà d'això, però, el portaveu governamental poca cosa més ha pogut dir més enllà de recorda,r que Andorra no tanca fronteres malgrat que es considera que el país serà poc atractiu ara perquè pugui ser visitat. El portaveu governamental, que ha deixat clar que les mesures anunciades tant pel cap de Govern com per ell "no és la totalitat", ha assegurat en relació a Catalunya i Espanya que la ministra d'Afers Exteriors està en contacte amb els seus homòlegs per veure com poden afectar les mesures adoptades per les autoritats veïnes.

Comentaris (15)

Trending