L’hospital s’afegeix a la causa contra Burgués i Font per poder reclamar el perjudici sofert

El SAAS es persona com a actor civil sense acusar ningú per les irregularitats a la institució però reservant-se el dret de poder sol·licitar una indemnització pel dany econòmic patit

-
-
L’hospital pretén recuperar el dany que li hauria causat la gestió com a mínim poc acurada que hauria dut a terme al capdavant del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) l’anterior direcció. El SAAS s’ha afegit a la causa que s’instrueix inicialment contra l’exdirector general de la institució Lluís Burgués i contra l’exdirector econòmic i de recursos generals Quirze Font. Tots dos ja han prestat declaració a la Batllia en el marc del cas que el Govern va enviar a la fiscalia i que va agafar volada des del moment que el Partit Socialdemòcrata (PS) va formular una querella per diversos presumptes delictes lligats a suposades pràctiques corruptes.

El SAAS, segons que va acordar recentment el seu consell directiu, s’ha afegit al cas en qualitat d’actor civil. Això vol dir que com a institució no assenyala ningú amb el dit, no acusa ningú, però sí que es reserva el dret de demanar una compensació econòmica si es demostra per la via penal que hi va haver persona o persones que van ser responsables de pràctiques delictives que van comportar un perjudici a l’hospital. Si la Justícia condemna, el SAAS exigirà un rescabalament als condemnats.

Els dos encausats fins ara per presumptes delictes de prevaricació, administració deslleial i malbaratament de fons públics ja han declarat a la Batllia

Per ara, i en tan què encausats, els dos únics possibles responsables serien Burgués i Font. La batlle Maria Àngels Moreno, qui per torn i com a jutge especialitzada instrueix la causa, ja fa setmanes que va unir les diligències practicades per la fiscalia arran de la posada en coneixement del dossier que li havia fet prèviament el Govern -un dossier que indicava al fiscal que a l’entendre de l’executiu sols hi havia irregularitats administratives- i el ‘totum revolutum’ aportat pel PS en forma de querella a partir dels informes emesos pel Tribunal de Comptes durant diversos exercicis.

Moreno veu indicis més que raonables per sospitar que els dos antics directius del SAAS podrien ser autors dels presumptes delictes de prevaricació, administració deslleial i malbaratament de fons públics. Per això els va encausar. I per això els ha pres ja declaració en el marc de la instrucció. Malgrat que hi ha actuacions molt poc clares -adjudicacions fragmentades per no haver de fer concursos, adquisicions de vehicles sanitaris fetes molt per sobre del que indicaven els peritatges…-, una de les principals línies de defensa dels dos encausats, segons que han remarcat diverses fonts, és que no van fer res que, abans o després, avalés el consell directiu de la parapública.

Per ara no consta que hi hagi cap més encausat que no siguin Burgués i Font, a qui totes les fonts assenyalen com el suposat principal responsable de moltes de les pràctiques que es duien a terme al SAAS. Una altra cosa és que tingués l’aval o no dels superiors jeràrquics. L’actual director de la parapública, Josep Maria Piqué, seria, com a mínim, una de les persones que haurà d’acudir a la seu judicial a declarar com a testimoni. Les fonts consultades han assegurat que en funció de com avanci la instrucció és molt probable que la batlle hagi de citar a declarar altres responsables o exresponsables sanitaris.

Una de les línies de defensa dels dos exresponsables de la parapública aniria en el sentit de recordar que tot el que feien tenia l’aval del consell directiu

Així les coses, i mantenint-se els dos encausats fins ara, que les seves decisions o venien impulsades pel consell directiu o era aquest organisme del SAAS qui les acabaven validant, les fonts consultades han indicat que el més probable és que la investigació “tiri cap amunt” i s’analitzi quin paper van jugar en tot plegat persones com l’exministra de Salut i actual ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, o l’exdirector general de Salut, funcionari del departament i recentment nomenat futur ambaixador a Suïssa, Josep Maria Casals.

Tots dos van ocupar els principals llocs de responsabilitat en el consell directiu quan, suposadament, s’haurien comès al SAAS totes -o la majoria- d’irregularitats que, per exemple, el Tribunal de Comptes va detectar i el PS ha incorporat a la seva querella. En aquest sentit, les fonts properes a Font i Burgués consultades han indicat que el primer, com a director econòmic de la institució no formava part del consell directiu. I el director general del SAAS sí que acudeix al citat organisme directiu però ho fa amb veu però sense vot

També és cert, han remarcat les fonts, que Quirze Font ja va sortir, com a mínim, per la porta del darrere del SAAS en una època anterior, als anys de la dècada de 1990 quan la doctora Assumpció Benito era la màxima responsable executiva de la institució. Ja Rodríguez també prestava serveis al SAAS. Quirze Font va deixar la institució entre moltes ombres vinculades a la seva relació amb algun proveïdor i unes obres realitzades en un immoble que l’ara encausat tenia a Manresa. Però mai se’n va saber res i amb posterioritat l’ala ‘cinquista’ del Govern demòcrata el va tornar a recuperar.

-

Relacionat

El Tribunal de Comptes es continua posant les mans al cap amb els comptes de l’hospital del 2016
-

Relacionat

La Batllia assenyala Burgués i Font com a suposats responsables de prevaricació i malbaratament de cabals públics al SAAS
-

Relacionat

Burgués-Font: ¿'xapuSAAS' o alguna cosa més?
La primera secretària del PS, Susanna Vela, i els tres parlamentaris de la formació -Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López- han explicat la interposició de la querella.

Relacionat

La Justícia haurà d’investigar el ‘modus operandi’ delictiu que el PS creu que usava la direcció del SAAS

Comentaris

Trending