L’executiu destina un 2,75% més en despeses de personal

La partida es va incrementar durant els tres primers trimestres del 2019 per les noves contractacions, l’aplicació de l’IPC del 2018 i la llei de carrera diplomàtica

El ministeri d'Afers Socials té la seva seu a l'edifici Clara Rabassa.
El ministeri d'Afers Socials té la seva seu a l'edifici Clara Rabassa. ARXIU

Els diners que destina el Govern al pagament del personal de l’administració segueixen incrementant-se. En concret, en els nou primers mesos del 2019 van créixer un 2,75%, xifra que va més enllà de l’IPC aplicat als salaris (0,7%). Segons l’executiu, a banda de l’efecte de la inflació als sous, l’evolució a l’alça s’ha d’explicar també per altres factors, com ara l’aplicació de la Llei de la carrera diplomàtica així com per la incorporació de nou personal.

Així es reflecteix en la liquidació pressupostària a 30 de setembre del 2019 que des de l’edifici administratiu s’ha transmès al Consell General, document al qual ha tingut accés Altaveu. Durant els nou primers mesos de l’exercici que tot just acaba de finalitzar, el destinat des del Govern a les despeses de personal va ascendir a 78,6 milions d’euros, el que suposa una evolució positiva del 2,75% si es compara amb els 76,6 del 2018. És a dir, més de dos milions d’euros més.

Bona part d’aquest increment ve de la partida destinada pròpiament a les remuneracions del personal fix, que creix un 3,15% (1,7 milions d’euros més), tot i que, percentualment, la que més creix és la de prestacions socials, gairebé un 10% -de 5,1 milions el 2018 a 5,6. Pel que fa a la primera, el document apunta que “el comportament a l’alça (...) s’explica per l’impacte de l’Índex de Preus al Consum (IPC) aplicat als conceptes retributius”, així com per “l’efecte de l’aplicació de la Llei (...) del servei d’acció exterior i carrera diplomàtica que ha afectat al Ministeri d’Afers Exteriors” i, per últim, també per “la consolidació de nous llocs de treball al llarg dels nous primers mesos d’enguany en diferents departaments”.

Una altre capítol que ha experimentat un creixement significatiu és el de les transferències corrents, que ascendeixen a 145,5 milions, gairebé 9,7 més que el mateix període del 2018. Bona part de responsabilitat es troba en el que s’ha traspassat a la CASS (33 milions d’euros pels 26,4 de l’any anterior) per fer front al finançament de la branca general. També han crescut les partides per a l’Escola de Meritxell, la subvenció al bàsquet i per a pensions de solidaritat.

El tercer trimestre del 2019 es va tancar, això sí, amb molta més inversió executada que un any abans. Així, si a 30 de setembre del 2018 tot just s’havia pagat 10,4 per aquest concepte, ara fa tres mesos la dada assolia els 23,9 milions, 13,4 més. Entre les despeses realitzades hi destaca el pagament d’1,1 milions per l’ampliació del centre escolar d’Andorra la Vella, 1,48 per la nova seu del COEX i, sobretot, 5,5 corresponents a l’avançament de la nova seu de la justícia. També s’han pagat diferents projectes de millora a la xarxa viària.Creix l’endeutament del Govern

L’endeutament del Govern va créixer durant els primers nou mesos del 2019, segons les dades incloses en la liquidació pressupostària a 30 de setembre. Així, aquell dia ascendia a 919,6 milions d’euros, en comparació a la xifra de finals del 2018, que era de 904. Bona part d’aquest deute està ara diversificat en vàries emissions de bons (una de 260 milions, una de 60, una de 100, una de 125 i una de 100). La resta correspon a dues pòlisses de crèdit sindicades, de 26,28 i 15,5 milions respectivament –aquesta darrera per a la concessió del préstec a l’AREB-. Per últim, 82,86 milions més corresponen al préstec per al finançament de diverses obres.

Comentaris (2)

Trending