Les promotores de la campanya anti-tirolina lamenten que “a Andorra no s’escolta la gent”

Les Goges són quatre noies en fase de constituir una associació juvenil amb l’ecologisme i el feminisme per bandera que pretenien sumar cent firmes per change.org i en dues més de 1.350

Imatge d'una tirolina a Alaska similar a la que es vol implantar a Naturlandia.
Imatge d'una tirolina a Alaska similar a la que es vol implantar a Naturlandia.
Les promotores de la campanya per intentar aturar el projecte de la tirolina a Naturlandia lamenten que al Principat “no s’escolta la gent; només es té en compte qui més crida”. Per aquest motiu es van decidir a posar en marxa una recollida de signatures a través de la plataforma virtual change.org. “El nostre objectiu era aconseguir-ne cent en una setmana i ja en portem més d’una setmana.” Amb aquesta iniciativa, Les Goges Associació, que es així com es denominen, donen el tret de sortida a la constitució d’una associació juvenil activista amb l’ecologisme i el feminisme com a bandera.

Són quatre noies. Dues de Sant Julià, una de la Massana i una altra d’Ordino. Quan van saber la repercussió que podria arribar a tenir la construcció de la tirolina que hauria d’enllaçar la cota 2.000 de la 1.600 a la Rabassa laurediana van posar el crit al cel i van dir-se que calia fer alguna cosa per contribuir a la difusió de l’impacte que podia arribar a tenir el projecte alhora que demanar-ne la seva aturada. Van descartar impulsar una mobilització o fins i tot una recollida presencial de firmes perquè, asseguren, sol tenir poca repercussió. I van triar la plataforma change.org perquè és una fórmula que “molesta”.

Els impulsors de qualsevol campanya a través d’aquesta plataforma inclouen els correus electrònics de les persones o institucions a les quals va adreçada la reclamació. I cada cop que algú signa, en aquell mail que està associat a la campanya hi arriba un missatge. Per tant, ja n’han arribat més de 1.350 tant al comú de Sant Julià com al de Naturlandia. No obstant això, cap responsable ni d’una ni l’altra institució han fet el més mínim esforç per localitzar alguna de les noies i demanar-los pel seu neguit. “A Andorra no s’escolta la gent; només es té en compte qui més crida.”

Després d’una setmana de recollida virtual de signatures faran un informe i l’enviaran a la corporació juntament amb una carta on exposaran el seu parer 

Elles, explica una de les integrants de Les Goges, han aconseguit “cridar l’atenció” amb la seva iniciativa. “Pensàvem aconseguir cent firmes i en menys d’una setmana hem arribat a les 1.300. En dos dies ja n’havíem obtingut unes 600”, afirmen alhora que asseguren que “també valorem el temps de reacció. Amb quina rapidesa la gent és capaç de mobilitzar-se”. D’aquí que no allargaran gaire més la campanya. La intenció és analitzar les respostes obtingudes i fer un informe per enviar-lo, acompanyat d’una carta amb el seu posicionament, al comú lauredià. I a veure si així algú d’aquella santa casa emet alguna reacció.

Les Goges consideren molt interessants, per exemple, alguns dels apunts que han rebut a través de la campanya encetada a change.org. Citen, per exemple, que “per fer una pista d’esquí, Grandvalira talla moltíssims més arbres dels que caldria talar per construir la tirolina”. I és que, afegeixen, “s’estan fent moltes coses molt malament”. D’aquí que demanen a les institucions en general, als polítics, una reflexió profunda. “No els agrada el protagonisme, aparèixer als llocs quan és per coses negatives.” D’aquí, també, la decisió d’impulsar la campanya.

Joves com són, consideren les xarxes socials, que no sempre defensen, com unes magnífiques aliades. “En aquest cas han estat de gran ajuda”, afirmen alhora que recorden que els joves -les impulsores de Les Goges tenen edats situades a l’entorn dels 25 anys- ja han deixat de llegir els diaris de paper i busquen altres fonts on poder alimentar la seva necessitat de saber. Una necessitat que, diuen, per molt que hagin canviat alguns hàbits, també tenen. D’aquí, també, la decisió d’impulsar una recollida de signatures electrònica.

Esperen, encara que sense gaire convenciment, que el comú de Sant Julià no iniciï les obres sense haver exposat el projecte en la promesa reunió de poble

Les Goges esperen, encara que sense confiar-hi massa, que el comú de Sant Julià no tindrà la indecència d’iniciar les obres de la tirolina sense haver celebrat abans la reunió de poble informativa a la qual la corporació s’havia compromès. Però ho veuen complicat perquè el propi estudi d’impacte ambiental especificava que els treballs s’haurien d’iniciar durant el mes d’agost i això, recorden, perquè cal tenir la feina feta abans no s’iniciï l’època de reproducció del gall de bosc.

La campanya per la tirolina serà una més de les accions activistes que pretenen dur a terme. Expliquen que s’estan mobilitzant per constituir una associació juvenil d’àmbit nacional que tindrà els valors morals i aspectes com l’ecologisme i el feminisme com a eixos essencials. “No és veritat que els joves no s’interessin per la política i pel que passa al país”, diuen alhora que conclouen: “No volem que ens donin veu; volem tenir veu. Tenim veu.”

-

Relacionat

Un grup de joves de Sant Julià posa en marxa una campanya per aturar el projecte de la tirolina

Comentaris

Trending