Les persones que el test d’anticossos reveli que tenen la Covid-19 s’hauran de quedar a casa amb els seus contactes

Arriben a Andorra els primers reactius que permetran fer les PCR ràpides al país però es guardaran per quan hi hagi el cribratge massiu 

Preparatius per muntar el dispositiu de control (laboratori mòbil) a l'aparcament del Prat Nou de Sant Julià.
Preparatius per muntar el dispositiu de control (laboratori mòbil) a l'aparcament del Prat Nou de Sant Julià.
Les persones que quan es facin els tests d’anticossos donin que estan contagiades per la Covid-19 s’hauran de quedar confinades a casa juntament amb els seus contactes, que hauran de fer el mateix per prudència i precaució. Les proves massives que s’estan acabant de dissenyar  i que s’iniciaran quan arribin els dispositius comprats a la Xina servirà per “fer una fotografia de l’Estat epidemiològic d’Andorra” i poder passar d’un confinament total a un confinament selectiu. Hores d’ara encara no se sap quan s’iniciaran les proves tot i que el dispositiu logístic està pràcticament apunt.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el director d’Actua Tech, Marc Pons, han donat aquesta tarda alguns detalls més sobre el complex protocol d’actuació que portarà 58 punts de recollida de mostres per diferents indrets del Principat -en total, onze zones de control- més entre set i dotze unitats mòbils que acudiran als domicilis. Finalment es mobilitzaran 366 sanitaris i personal de suport i 270 efectius logístics. Tant Benazet com Pons han remarcat que el cribratge massiu serà l’esdeveniment “que per volum i tecnificació” serà “el més gran” que s’ha fet mai al país. El director d’Actua Tech ha remarcat, a més a més, que el treball epidemiològic que es farà, i que permetrà saber el nivell de contagi de la població, serà una bona aportació per a la comunitat científica internacional.

El complex protocol d’actuació portarà 58 punts de recollida de mostres en onze zones de control per tot el país més entre set i dotze unitats mòbils que acudiran als domicilis; es mobilitzaran 366 sanitaris i personal de suport i 270 efectius logístics

El titular de Salut ha explicat que els 158.000 tests que s’han adquirit ja estan en mans de l’empresa logística que en altres ocasions, i amb èxit, ha traslladat material sanitari des de la Xina fins al Principat. De fet, segons Martínez Benazet, els dispositius, que no necessiten una protecció especial per no veure’s alterats, ja haurien fins i tot superat els tràmits duaners i estarien pendents d’un vol directe des del país asiàtic fins a Barcelona. El ministre ha assegurat que ja s’ha validat a la Xina, fins i tot en presència d’una persona “de la nostra confiança”, la qualitat dels tests, que tenen, en matèria de detecció d’immunitat, un 95% de sensibilitat i un 95% d’especificitat. Per tant, haurien de ser molt fiables.

Fins que no estigui tot definit no es començaran a donar hores. Ara per ara, la idea és testar tota la població que es vulgui sotmetre a les proves -ara hi ha uns 48.000 inscrits- en deu dies. Fer després catorze dies de descans. I tornar a fer una segona tongada de punxades. Els tests estan dirigits, ha remarcat Martínez Benazet, tant als residents com a aquelles persones que fan estada puntal al país o hi treballen. Els temporers hauran de trucar als comuns de les parròquies on s’estiguin. Els treballadors fronterers seran contactats per l’administració per si es volen analitzar.


El ministre Joan Martínez Benazet i el director d'Actua Tech, Marc Pons, en la compareixença. | SFGA

Els resultats de les proves seran lliurats a les persones testades després de la segona tongada d’anàlisis. Tant si són positius a la Covid-19 com si no ho són. Aquelles persones que durant la primera punxada quedi clar que estan contagiats amb la malaltia i no l’han superat encara, ja no se sotmetran a la segona fase de tests. Individualment, aquelles persones que les proves revelin que estan infectats pel virus, quedaran confinats sí o sí. Aquesta mesura també afectarà els seus contactes. En canvi, no estaran afectats per la mesura del confinament aquells ciutadans que no presentin la malaltia, tant si l’han passat com sinó (en aquest segons, per tant, hi ha un risc molt més elevat que puguin acabar contagiats -vegeu vídeo amb l’explicació)

En aquells casos que hi hagi dubtes o que la clínica que reveli l’analítica o que exposi el ciutadà porti a pensar que la persona està infectada per la Covid-19, serà sotmès de forma urgent a una prova PCR, la que determina si en aquell precís moment es té la malaltia o no. Això permetrà també adoptar mesures d’aïllament i, fins i tot, decidir sobre un eventual tractament de la malaltia. Aquestes PCR ja es faran íntegrament al Principat després que aquest dijous hagin arribat al país 500 reactius que són compatibles amb la maquinària de què ja disposa l’hospital.

Els tests encara no han arribat; estan en mans de l’operador logístic que els ha de traslladar des de la Xina a Barcelona en un vol directe; en principi, els dispositius no han de quedar malmesos pels molts dies que fa que esperen el trasllat

Cada hora es poden realitzar quatre proves. És a dir, cada hora es poden obtenir quatre resultats diferents. De moment, aquestes PCR només es faran una vegada estigui en marxa el cribratge massiu. No abans. Mentrestant, es continuarà treballant amb els laboratoris espanyols i francesos amb els quals s’ha vingut treballant de forma habitual des que es va iniciar la crisi del coronavirus. Es preveu que cada dues setmanes, l’empresa que fabrica els reactius, de tocar de Foix, n’enviï mig miler. Aquests reactius inicialment s’esperaven pels volts del 20 de març. S’han retardat un mes.

Sobre l’obligatorietat o no de sotmetre’s als tests d’immunitat, Martínez Benazet ha tornat a insistir que es tracta d’una recomanació. Mai d’una obligació. I, per tant, que si hi ha algú que no vol passar les proves no tindrà això cap conseqüència. Ara, sotmetre’s a l’examen d’anticossos “serà de gran utilitat” per a un mateix, per al seu entorn i per a la salut pública global a partir del treball científic, epidemiològic, que una simple punxada al dit i quinze minuts d’espera desencadenarà. “El que hem de fer és convèncer” aquells que estiguin dubitatius de la utilitat de les proves i de la “bona utilització” de les dades que se n’obtinguin. A no ser que es reveli després del primer test d’anticossos que just en aquell moment s’està malalt, els resultats no es lliuraran fins després de la segona tongada de tests.



Qui contagia i qui (probablement) no ho fa segons els resultats dels tests d'anticossos



 

-

Relacionat

Cada punt d’anàlisi farà de mitjana 144 tests d’anticossos al dia

Comentaris (2)

Trending