L'AREB només ha deixat de pagar als prejubilats de BPA que s'oposen a un acord

Comentaris

L’impagament de retribucions als prejubilats de Banca Privada d’Andorra (BPA) només afecta els tres empleats que han mostrat la seva totalitat disconformitat amb el full de ruta plantejat per l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). Els quatre treballadors en la ‘reserva’ que sí que han mostrat la seva disposició a arribar a un acord amb l’agència per tal de deixar sense efecte els contractes de teletreball que els servia per no haver d’acudir a la seu bancària a no ser que fossin reclamats expressament sí que han percebut la seva remuneració.

La confirmació del fet diferencial està generant una mala maror molt important, ja no entre els prejubilats, que és evident, si no també en el conjunt de la plantilla que aquests dies està treballant. L’AREB va anar-se reunint un per un amb les set persones que estaven en aquesta situació de ‘reserva’ a prejubilació pactada amb el banc i els va advertir que si no arribaven a un acord per rescindir els contractes aquests serien denunciats en considerar que eren simulats i, per tant, il·legals. Per evitar més maldecaps, tres dels afectats, i després un quart, encara que amb menys contundència que els tres primers, van mostrar la seva disposició a trobar una sortida pactada. L’Altaveu no ha pogut confirmar si l’acord ja es va signar; en tot cas, el que sí era clara era la ferma disposició a arribar a una entesa. 

Justament, aquests quatre treballadors prejubilats disposats a entendre’s amb l’AREB reben l’assessorament jurídic del despatx de Manuel Pujadas, el mateix lletrat que va dirigir el polèmic procés de negociació d’un conveni entre l’agència i el conjunt d’empleats, molts dels quals han manifestat amb posterioritat a la signatura el seu profund desacord amb el text finalment tancat. Un text que diverses fonts consideren que s’hauria d’haver publicat formalment al BOPA en un pas que no s’ha formalitzat. Pujadas ha anat mostrant amb el pas del temps una notable sintonia tant amb l’AREB com amb les accions dutes a terme amb un Govern amb el qual, inicialment, en començar la passada legislatura, es va posar de cul ja que el va destituir com a ambaixador del Principat al Regne d’Espanya. Pujadas havia estat enviat com a diplomàtic a Madrid per l’executiu que al seu dia va presidir Jaume Bartumeu. El lletrat, abans de les eleccions del 2009, havia mostrat públicament el seu suport a la necessitat d’una alternança governamental i va fer costat llavors al PS. 

Els tres empleats prejubilats que no han percebut aquest mes la remuneració pactada al seu dia ja han posat l’afer en mans de la inspecció de treball. Consideren que la decisió de l’AREB i de l’administració de BPA, que és qui formalment hauria d’haver fet l’abonament o, en aquest cas, qui n’ha ordenat l’aturada, és totalment arbitrària i discriminatòria. Fonts coneixedores dels afectats han afirmat que aquests estudiaran si concorren, fins i tot, circumstàncies de naturalesa penal. En aquest sentit, no descarten emprendre accions si el supòsit de fet es troba tipificat. Els esmentats empleats consideren que el contracte que van signar al seu dia i que els permet quedar-se a casa és del tot legal. Alhora, han recordat que en tot moment han afrontat les seves obligacions amb la CASS.

Comentaris

Trending