L’AMPA de la Sagrada Família descarta la via judicial però exigirà formalment a l’expresident el retorn dels diners ‘distrets’

En una controvertida decisió que cal veure com s’acaba implantant, l’associació farà extensiva la petició als integrants de les juntes que va liderar l’home que fa temps que està sota la lupa

Una imatge d'arxiu de l'escola Sagrada Família, a Escaldes.
Una imatge d'arxiu de l'escola Sagrada Família, a Escaldes. ARXIU
L’Associació de mares i pares (AMPA) de l’escola Sagrada Família d’Escaldes ha descartat, almenys per ara, denunciar ja sia a la policia o a la Batllia l’anterior president del col·lectiu arran del forat econòmic de l’entitat i que encara s’està acabant de quantificar. Això sí, l’AMPA exigirà formalment el retorn dels diners ‘desapareguts’ tant a l’esmentat president com als diversos membres de les juntes en què hagi format part i on es detectin anomalies.

Tant l’AMPA com el centre educatiu estan tractant la qüestió amb enorme discreció per no malmetre la imatge de la institució. Aquest dijous hi hauria hagut una nova trobada entre els pares per prendre decisions després de donar-se un temps perquè, de forma voluntària, quatre dels afiliats haguessin tingut temps d’analitzar la comptabilitat, després de descartar l’encàrrec d’una auditoria externa independent. Durant aquestes setmanes d’anàlisi, l’expresident de l’associació hauria aportat més justificants de despesa, encara que tot i això hi continua havent pagaments que no queden acreditats.

Per ara, el ‘forat’ exacte no està clar: l’implicat ha presentat més factures, però hi continua havent despeses no justificades i un desquadrament molt important en la venda de xandalls

Les fonts consultades no han pogut detallar quin seria el forat detectat, que en un primer moment es va xifrar en uns 38.000 euros. A banda de les despeses que encara falta per justificar -l’expresident assenyalat hauria explicat en alguns casos que estava autoritzat per la junta per dur a terme determinats pagaments encara que en moltes ocasions les decisions pràcticament eren unipersonals-, les fonts consultades han explicat que hi ha un desquadrament de més de 40.000 euros en material esportiu. I és que l’AMPA comercialitza o, almenys comercialitzava, els xandalls del centre.

Hi ha moltes altres qüestions controvertides, com per exemple més de 3.000 euros pagats en begudes alcohòliques o el fet que l’AMPA va contractar la dona de l’expresident de l’associació per dur a terme diverses activitats extraescolars i control dels alumnes fora de les hores lectives pròpiament dites. La contractació, a diferència de molts professionals del món de l’educació que només queden vinculat amb l’entitat contractant pel que dura el curs escolar, s’havia fet de forma permanent. A més, una vegada l’actual junta va decidir acomiadar la dona, es va iniciar tot un procés que ha derivat amb multes d’inspecció de treball per no haver fet bé les coses en matèria de contractació laboral.

Durant l’assemblea d’aquest dijous, que com l’anterior es va allargar durant hores, l’anterior tresorera es va oferir a sufragar els 900 euros imposats com a recàrrec per la mala cotització que s’havia aplicat amb la treballadora de l’AMPA. Immediatament, l’expresident va assegurar que ell assumiria la multa derivada de les irregularitats comeses per l’associació… en la contractació de la seva dona. Tot una mena de desgavell que va sorprendre més d’un i de dos dels assistents a la trobada de pares.

L’expresident, que va votar a favor de perdonar-se, va oferir-se a assumir la multa imposada per inspecció de treball arran de les deficiències detectades en la contractació de… la seva dona

Durant l’assemblea també es va votar com calia procedir vist els múltiples desajustaments comptables. Hi havia l’opció de judicialitzar la qüestió ja fos formulant una denúncia davant la policia o davant la Batllia. Es va posar sobre la taula la possibilitat, directa, de perdonar l’expresident. I la tercera via era sol·licitar de forma formal que es reintegrin les quantitats injustificades quan s’hagi acabat de fer el treball analític.

Alguns dels assistents van veure amb estupefacció com el propi expresident, que com en les ocasions anteriors va ser present a l’assemblea i hi va intervenir en més d’una ocasió -per justificar-se, per rebatre altres opinions o per demanar excuses si no ho havia fet del tot bé-, era dels poquíssims afiliats que van votar a favor de condonar qualsevol responsabilitat a l’home. No obstant això, en una controvertida decisió que les fonts consultades no han pogut precisar com s’acabarà vehiculant, es va acordar que s’exigirà el retorn de les quantitats indegudes.

Però no només es demanarà a l’expresident que retorni els diners suposadament distrets. La mateixa petició es farà a tots els membres de les seves juntes en funció, suposadament, del nivell de responsabilitat que haguessin tingut sobre cadascuna de les despeses. La petició es formalitzarà a través d’un advocat. I en cas que s’incompleixi el retorn, es podria obrir la via policial o judicial. Com, què i quant s’exigirà als antics membres de les juntes de l’AMPA no ha transcendit. I, a més a més, amenaça d’obrir un cisma entre exdirigents de l’associació, alguns dels quals ja no tenen ni tan sols fills estudiant a la Sagrada Família.

Una imatge d'arxiu de l'escola Sagrada Família, a Escaldes.

Relacionat

Els pares de la Sagrada Família es donen un mes més per decidir si porten a la Batllia l’expresident de l’AMPA
-

Relacionat

Un antic president de l’associació de pares de l’escola Sagrada Família, a la picota per múltiples irregularitats

Comentaris

Trending