La xifra de clients de BPA que es mantenen bloquejats equival a aquells sobre els quals el banc ja va advertir

L’INAF va demanar al departament de compliment normatiu de l’entitat un mes després d’intervenir-la quins eren els dipositants més sospitosos i es va facilitar una relació dels de més risc

-
-
Els clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) que l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) manté bloquejats al banc en vies de resolució són, essència, tots aquells que la pròpia entitat va avisar l’abril del 2015 que eren els dipositants de més risc. Clients sobre els quals, quan va caldre, ja es va avisar les autoritats supervisores i que, a més a més, en molts casos havien estat sotmesos a les auditores de control extern que BPA encarregava de forma habitual seguint les normatives vigents en cada moment.

El president del consell d’administració de l’AREB, Albert Hinojosa, va informar dimarts passat davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost que des de l’abril del 2016 fins ara han estat declarats traspassables 27.915 dels pocs més de 29.000 clients que tenia BPA en el moment que va ser intervinguda. Des de la nota del FinCEN fins a la primera resolució de traspàs cap al banc pont, tots els dipositants del banc intervingut s’hi van mantenir amb diverses limitacions. Ara, i segons les dades prèvies i les facilitades per Hinojosa de manera pública quedarien blocats, en xifres rodones, uns 1.300 clients.

L’AREB va informar la setmana passada que ha declarat traspassables 27.915 clients, fet que vol dir que en queden uns 1.300 de travats 

Justament, aquesta xifra és la mateixa que sumen tots els dipositants de suposat alt risc o de més risc sobre els quals el departament de compliment normatiu va informar tot just un mes després de la intervenció a l’Institut Nacional Andorra de Finances (INAF), el supervisor ara redenominat AFA. D’aquesta manera, segons fonts properes a l’entitat intervinguda, “continua sent evident que més de tres anys de suposats anàlisis i de despeses milionàries en auditories no han permès descobrir res de nou que no se sabés i que ja estigués sota el control pertinent en cada cas o moment”.

L’11 d’abril del 2015, l’INAF va sol·licitar al departament de compliment de BPA, quan tot just feia un mes que estava intervinguda, que li facilités un llistat de clients sobre els quals hi hagués dubtes sobre el seu compliment en matèria de prevenció de blanqueig per assenyalar-los davant unes eventuals i posteriors declaracions de sospita. Cinc dies després, ‘compliance’ va facilitar l’esmentat llistat amb tot de matisos prou reveladors. D’entrada, es deixava clar que no se sospitava de ningú perquè sinó es podia imputar al banc el fet de no haver fet la declaració pertinent.

El llistat facilitat l’abril del 2015 avisava que s’estaven canviant paràmetres legals i incloïa una vintena de grups de dipositants

El que es va facilitar a l’INAF va ser una relació d’aquells clients que a parer de l’entitat i el seus responsables de compliment normatiu “tenen un risc superior o estan vinculats amb clients que tenen alguna incidència judicial o estan subjectes a investigació per part de la UIF”. Es deixa clar que el banc no ha actuat amb deixadesa i s’avisa que si mai hi ha una declaració de sospita és perquè s’hauran canviat les regles del joc al mig del partit. O com es deia en l’informe, si hi havia tal declaració serà “perquè després de la nota del FInCEN i posterior intervenció de BPA per part de l’INAF s’han canviat els criteris aplicables a Andorra i s’han adaptat als criteris americans, en especials els relatius a cases de canvi, operacions fiscals i joc”.

El llistat es va dividir en diversos apartats o pestanyes i, justament, molts dels clients que es consideraven de més risc teòric si es canviaven les normes vigents en el moment que havien esdevingut dipositants aquells clients són, per exemple, els procedents de les cases de canvi argentines o les persones políticament exposades. La relació es divideix en una vintena de grups de més alt risc que sumen, justament, unes 1.300 persones. La mateixa xifra de dipositants que es mantenen bloquejats a BPA per part de l’AREB.

L’agència, per una qüestió de confidencialitat, no ha informat quants dels 1.300 blocats tenen causes judicials obertes i, per tant, segur que no aconseguiran passar, almenys a curt i mitjà termini, a Vall Banc. També va assegurar, això sí, que hi continua havent dipositants que encara són susceptibles de poder aconseguir el passi al banc hereu de BPA si acaben aportant tota la documentació que se’ls exigeix. I que en moltes vegades se’ls ha exigit en múltiples i repetides ocasions.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending