La purga d'anestesistes amenaça d'encendre una nova batalla a l'hospital

Comentaris

La purga d\'anestesistes amenaça d\'encendre una nova batalla a l\'hospital
La purga d\'anestesistes amenaça d\'encendre una nova batalla a l\'hospital

La purga en el departament d’anestesiologia i reanimació de l’hospital amenaça d’obrir una nova batalla interna. O potser simplement és, justament, el fruit dels enfrontaments que hi hagi pogut haver fins ara. En tot cas, sembla evident que l’acomiadament de l’anestesista Enric Monclús i la degradació del metge de la mateixa especialitat Antoni Garcés, que fins ara era el responsable del servei, acabarà als tribunals. Tots dos són reconeguts especialistes catalans que encara no feia dos anys que havien aterrat al Principat. Garcés és de domini públic que havia superat un edicte. I que l’edicte era per a cap de servei. No per a especialista assalariat ras que és com s’hauria quedat. El cas de Monclús és més confús, però sembla que també hauria ‘guanyat’ una plaça malgrat que mai no es va publicant el resultat de l’edicte, segons algunes fonts.

Els canvis que afecten els dos anestesiòlegs, que serien efectius des de dimarts, no serien els únics que s’han fet darrerament. Però sí els més significatius. I s’espera que n’hi hagi més. Les diverses fonts consultades han assegurat que no s’ha motivat formalment la decisió de prescindir unilateralment de Monclús i de rebaixar el nivell a Garcés, que procedia de Sant Joan de Déu de Barcelona. De manera provisional, i com a cap de servei en funcions, s’hi ha situat Alain Michel, que ja formava part de l’equip d’anestesiòlegs que atenia al SAAS. Segons fonts hospitalàries, s’espera que en els propers dies s’incorpori un nou professional del ram. Altres fonts han indicat que és possible que aquest nou doctor passi a ocupar la plaça que en principi s’hauria d’haver assignat formalment a Monclús i que mai no es va arribar a fer malgrat haver superat l’edicte corresponent. En tot cas, aquesta és una de les qüestions que, si escau, pot ser que acabi arribant als tribunals. Igual com la degradació de Garcés, sobre qui no hi ha dubte que va guanyar la plaça de cap de servei i ara se l’ha rebaixat sense més.

Fonts mèdiques han indicat que el tàndem directiu format per Josep Maria Piqué i Joan Martínez Benazet haurien començat a reestructurar el SAAS. El clima laboral entre els professionals de la salut estaria força pacificat, han assegurat les mateixes fonts. Per altra part, altres consultats han indicat que l’hospital pretén reduir despesa ‘retallant’ en metges assalariats i apostant per metges liberals. Això alleugerirà la factura del SAAS però, per contra, encariria la de la CASS. Al final, la despesa mèdica global que ha d’afrontar l’Estat seria la mateixa. Segons aquests darrers consultats, a Monclús ja feia un temps que se li havia posat la banya i juntament amb Garcés serien els dos primers caps d’esquila d’aquesta política de rebaixar el volum de metges assalariats i, alhora, de professionals que haurien pretés reduir certes pràctiques per generar un estalvi sense perjudicar el servei.

Aquesta, però, no és l’argumentació d’altres fonts hospitalàries que han afirmat que malgrat ser tant Garcés com Monclús dos reconeguts anestesiòlegs, els seus àmbits d’especialització “no estaven d’acord amb les necessitats d’un hospital com el d’Andorra”. Alhora, també s’ha remarcat que el metge acomiadat se l’hauria contractat amb un plus o comissió més enllà del salari base en funció dels pacients atesos. I això no convenceria els actuals rectors del SAAS que tampoc no haurien vist de bon ull algunes de les pràctiques mèdiques que duia a terme. De Monclús també n’han retret les fonts mèdiques la seva suposada dificultat/voluntat per poder assumir guàrdies. “Això són cosetes que han anat sortint, però els motius exactes no han transcendit”, han assegurat les fonts.

Mentrestant, Garcés i Monclús estarien estudiant la possibilitat d’interposar accions legals per defensar el seu lloc de treball i, segons altres fonts consultades, no es descarta que s’acabi posant en coneixement del Col·legi de Metges de Catalunya la situació viscuda per tal que altres professionals de l’entorn més proper a Andorra sàpiguen “com les gasten al Principat si mai es plantegen anar-hi a treballar o si Andorra, com en diverses ocasions fa, sol·licita ajut o col·laboració”.

Comentaris

Trending