La policia i la Batllia també estan al corrent de ‘tafanejos il·legals’ a la CASS

Una afiliada a la Seguretat Social va presentar una queixa a la parapública en saber que una treballadora d’aquest organisme havia accedit a les seves dades i després ho va comunicar a altres estaments

-
-
Com a mínim de manera oficial encara que no sigui sota el format estricte d’una denúncia, tant la policia com la Batllia han estat informades recentment almenys en un cas que treballadors de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) farien un ús il·legítim de la potestat d’accedir a les dades personals dels afiliats. Així ho ha assegurat l’afectada, que ha explicat -amb documents- que fa uns mesos va presentar una queixa a la Seguretat Social després de saber que una empleada de la parapública es ‘passejava’ pel seu expedient i els d’una empresa vinculada a ella.

La denunciant ha lamentat la vulnerabilitat amb què es troben les dades personals en el marc de les institucions que haurien de vetllar per l’ús degut d’un munt d’informació confidencial que acaba suposadament exposada. Arran del fet que hagi transcendit l’obertura d’almenys tres expedients, per part del SAAS, vers personal de l’hospital per accés il·legítim a les històries clíniques compartides, ara també s’ha sabut que en almenys una ocasió s’ha posat en coneixement de la CASS, la policia, la Batllia i el Raonador del Ciutadà d’una vulneració de la intimitat per accés indegut a les dades que té la CASS. 

“Pensi que tenen un munt de dades nostres. Des de la nostra adreça o telèfon a tot allò relatiu amb les nòmines i, fins i tot, elements de caràcter mèdic o sanitari”, ha assegurat la denunciant, que no ha tingut inconvenient, mantenint-se en l’anonimat, de reconèixer que l’accés a les seves dades l’hauria protagonitzat una persona que té animadversió vers ella i que ja ha hagut de denunciar a instàncies policials i judicials en altres ocasions per actuacions de naturalesa sensiblement diferent però amb un rerefons idèntic de fer-li mal.

La dona ha lamentat la poca credibilitat que en el cas de la CASS va tenir inicialment la seva queixa. Tampoc el Raonador va fer gaire cas més. “Una amiga es va posar en contacte per explicar-me que sabia” que la persona que acabaria sent denunciada estava fent gala d’haver accedit a les dades de la denunciant. D’aquí que s’acudís inicialment a la CASS per alertar de la situació. Tot i la incredulitat inicial dels responsables de la parapública, finalment la direcció de la Seguretat Social hauria reconegut que havia existit la intromissió il·legítima i que s’havien adoptat les mesures escaients.

Lamenta la denunciant, però, que no li consta que s’hagi obert cap expedient de cap mena a la infractora, ni menys encara que se l’hagi acomiadat del lloc de treball. D’aquí que hagi acudit a altres instàncies amb l’objectiu de buscar una actuació més contundent per tal d’assegurar-se que la denunciada deposarà en la seva actitud i comportament o, com a mínim, que no tornarà a tafanejar les seves dades.

-

Relacionat

Salut instrueix tres expedients contra professionals sanitaris per tafanejar historials de pacients
-

Relacionat

Una de les afectades per la consulta indeguda de l’historial mèdic diu que va ser una violació de la intimitat en tota regla

Comentaris (2)

Trending