Salut instrueix tres expedients contra professionals sanitaris per tafanejar historials de pacients

La posada en marxa de la història clínica compartida conté un reglament molt estricte i els expedientats s’arrisquen a sancions econòmiques de 50.000 euros de mínim més inhabilitacions

-
-
La direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha obert tres expedients a professionals sanitaris del país per haver fet un ús indegut de la història clínica compartida d’un pacient o més d’un. En essència, per haver furgat en l’expedient electrònic sense tenir-ne cap necessitat assistencial. Ara és el ministeri qui ha d’instruir aquests casos i acabar concloent si realment hi ha responsabilitat de l’expedientat o no. Les sancions, especialment econòmiques, a les quals s’exposen són molt elevades.

La posada en marxa de la història clínica compartida ve emmarcada per l’establiment d’una reglamentació molt estricta per evitar utilitzacions indegudes dels historials dels usuaris dels serveis mèdics. Sense anar més lluny, en la darrera assemblea de treballadors del SAAS els delegats de personal van advertir de la situació i van explicar que davant de qualsevol dubte, es comuniqui amb el superior jeràrquic com actuar. De moment, no s’ha imposat cap sanció perquè l’obertura dels expedients és relativament recent. Segons les fonts consultades, una vegada la direcció de l’hospital actua, automàticament el cas és comunicat al ministeri i és aquest qui en pren les regnes.

Les fonts consultades han recordat que el Principat ha optat per un expedient obert, és a dir, fàcilment accessible per tots els operadors sanitaris. Aquest model, segons els consultats, és molt millor per als pacients, per als usuaris, però també és molt més sensible i vulnerable. D’aquí que es facin sovint controls i auditories en relació a l’ús que es fa de les històries. El control tècnic-informàtic que hi ha activat és molt rigorós i deixa traça de qualsevol consulta. Les auditories es fan periòdicament i de forma regular. Però davant algun dubte, qui ho cregui pot sol·licitar, degudament motivat, la realització d’un d’aquests controls.

Els expedientats s’arrisquen a importants sancions. En principi, i aquest és el cas dels tres expedients oberts fins ara segons els consultats, les multes queden emmarcades en l’òrbita administrativa. Però poden comportar inhabilitacions professionals i, també i especialment, reprimendes pecuniàries de 50.000 euros com a mínim. En el cas d’un ús fraudulent de les dades -de qualsevol mena- que contingui un expedient mèdic es podria recórrer, és clar, a la via penal. De moment, però, aquesta no és la situació. L’obertura dels expedients, segons les fonts consultades, ha servit perquè s’hagi detectat, de fet i ràpidament, un ús molt més moderat i racional de les històries clíniques.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending