La plataforma que s’oposa a la subestació elèctrica de l’Aldosa es reactiva en sentir-se "traïda" per Medi Ambient

  • Malgrat que el col·lectiu veïnal i el ministeri havien arribat a un principi d’acord per ubicar la instal·lació a prop de l’abocador comunal, finalment aquesta possibilitat s’ha descartat
  • L’única ‘mesura’ adoptada serà traslladar uns metres més amunt del previst l’equipament, però sense cap altre mecanisme de correcció, fet que indigna els veïns de la zona de la Gonarda
  • Nord Andorra pràcticament sempre s’ha posat de cul a qualsevol modificació de la ubicació prevista el 1991; sempre ha al·legat raons tècniques o, en el cas últim, motius econòmics
  • El punt definitiu on ha d’anar l’estació ja té l’aval del Govern, que aviat hauria d'aprovar la declaració d’interès nacional del projecte, que ha de garantir l'abastiment elèctric de les Valls del Nord
Els veïns de l’Aldosa de la Massana contraris a la instal·lació d’una subestació elèctrica al bosc del Bisset, a la zona de la Gonarda, treuen foc pels queixals i iniciaran una nova roda de contactes i accions tendents a denunciar la situació. Lamenten que el nou equipament quedi molt a prop de nuclis habitats i, sobretot, se senten “traïts” pel ministeri de Medi Ambient, amb qui hi havia un principi d’acord per tal de canviar la ubicació inicialment prevista de l’estació elèctrica tot allunyant-la de la zona urbana i situant-la molt a prop de l’abocador comunal. Nord Andorra, la distribuïdora energètica de la Massana, s’ha oposat al canvi per raons econòmiques i, finalment, l’executiu ha donat verd a una nova ubicació, uns metres més amunt de la que es va preveure el 1991. La única mesura prevista, el trasllat de l’equipament uns metres més enllà de l’inicialment establert, no satisfà de cap manera els veïns. La plataforma constituïda amb l’objectiu de combatre la instal·lació de la subestació al bosc del Bisset ha iniciat contactes amb els grups parlamentaris per tal de posar-los en coneixement de la situació i exposar-los, més enllà del neguit ciutadà, els motius pels quals creuen que és perjudicial que una instal·lació d’aquestes característiques s’acabi situant tan a la vora d’una zona habitada. Els veïns consideren que el ministeri encapçalat per Sílvia Calvó no ha fet prou per buscar una solució de consens. Les fonts consultades han assegurat que els veïns creuen que el Govern havia d’haver facilitat -amb mitjans si calia, però també amb pressió- una reubicació d’una instal·lació que es va planificar quan el creixement urbanístic de la zona no era ni molt menys el que és avui. Nord Andorra, però, sempre s’hauria posat de cul a qualsevol modificació. Ja fos per raons tècniques o per motius econòmics, com serien finalment els que haurien fet descartar a la companyia la ubicació de la subestació prevista a tocar l’abocador. Més enllà de posar en coneixement de la situació els grups parlamentaris, la plataforma veïnal que s’oposa a la subestació no descarta iniciar accions més contundents i que, per ara, no haurien transcendents. De fet, el col·lectiu manté un perfil més aviat baix, discret, d’ençà del preacord amb el ministeri. Però no només s’ha descartat el trasllat a la zona de l’abocador si no que, finalment, no s’han tingut en compte altres alternatives com ara semisoterrar la instal·lació. Segons les fonts consultades, l’executiu ja ha avalat el trasllat de sols uns metres de l’equipament i, en breu, n’aprovarà la declaració d’interès nacional del projecte. Durant temps, els veïns van anar recopilant informació i fent actes de conscienciació de l’impacte que poden tenir instal·lacions com la prevista inicialment per al bosc del Bisset. En concret, el projecte planejat inicialment a l’Aldosa ocuparia una extensió de 2000 metres quadrats, amb una llargada d'aproximadament 20 metres, una amplada  d'aproximadament 10 metres i una alçada de 16 metres. Aquesta subestació contindria dos transformadors amb la capacitat i la intenció per part de l’entitat que ho gestiona (Nord Andorra) d'implantar a l'interior més sistemes d'aquest tipus. La capacitat d'aquesta instal·lació permetria abastir i distribuir l'energia elèctrica a les Valls del Nord incloent-hi les pistes d’esquí.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.