La 'guerra per facturar' aigua intranquil·litza l'hospital, que ha de deixar sense efecte la connexió amb la capital

Comentaris

La \'guerra per facturar\' aigua intranquil·litza l\'hospital, que ha de deixar sense efecte la connexió amb la capital
La \'guerra per facturar\' aigua intranquil·litza l\'hospital, que ha de deixar sense efecte la connexió amb la capital

A l’hospital no les tenen totes amb el subministrament d’aigua que ofereix la societat pública escaldenca Capesa. D’aquí que mantingués la connexió provisional amb Andorra la Vella. Finalment, la ‘guerra per facturar’ ha portat el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) a suprimir el conducte que ha permès al centre sanitari gaudir d’un servei sense anomalies durant poc més de mig any. La supressió, segons diverses fonts, s’ha fet a contracor. L’hospital no veu gaire clar que Escaldes pugui garantir el servei en condicions. Encara que les incidències pràcticament no han existit aquest estiu (sí que n’hi va haver a la primavera), la solució definitiva no hi és.

Diverses fonts han assegurat que sols el fet que Capesa hagués vist reduïda d’una forma més que notable la facturació d’aigua en relació al SAAS ha portat l’hospital a haver de ‘donar de baixa’ la connexió amb Andorra la Vella. Per molt que la conducció fos provisional, i encara que de portes en fora s’hagi volgut dir que “no es garantien les condicions de subministrament com és degut”, diferents fonts comunals han assegurat que això és una excusa: “Davant els problemes que té i la inversió que ha de fer, Capesa no es pot permetre perdre clients d’aquest nivell”, ha assegurat una de les fonts consultades no sense certa ironia.

Les fonts consultades han recordat el fet que malgrat que la capital ja havia previst una partida pressupostària per fer un embrancament definitiu, finalment aquest projecte no es realitzarà a curt termini. “Una mostra més que hi ha voluntats, per dir-ho d’alguna manera, que prioritzen la facturació a la qualitat del servei.” S’hauria establert una mena de protocol per resoldre una incidència de manera urgent. Però no per dotar d’una solució definitiva l’eventual problemàtica que pogués sorgir. Capesa no estaria en disposició de poder afrontar de forma més o menys immediata una resolució positiva i permanent.

Els daltabaixos de l’estiu de l’any passat, amb moltes jornades una part molt notable d’Escaldes sense poder gaudir d’un servei tan bàsic com el de l’aigua o, posteriorment, disposant d’aquest servei només a estones o en condicions no aptes per al consum i, a vegades, ni tan sols per a usos higienitzadors, van portar l’hospital a intentar ‘buscar-se la vida’. De fet, ja va transcendir al seu dia la connexió provisional amb Andorra la Vella. La demanda forma es va fer el 5 d’agost del 2015.

Segons que han explicat ara fonts comunals, en l’esmentada data el director econòmic i de recursos generals del SAAS, Quirze Font, va enviar una carta al llavors cònsol de la capital, Jordi Minguillón, en la qual li demanava poder establir una connexió vist que les tempestes d’una “violència inusual” que havia afectat el Principat havien afectat el funcionament de Capesa, que “no pot oferir un servei d’aigua apte per al consum”.

La sol·licitud signada per Font ja advertia o, com a mínim, demanava poder mantenir la connexió amb Andorra la Vella “fins que no es trobi una solució definitiva al problema de subministrament que actualment es pateix a Escaldes”. Encara que les interrupcions de servei pràcticament han desaparegut, el SAAS entén que des d’Escaldes, des de Capesa, no s’ofereix una resposta perdurable en el temps que impedeixi nous problemes. D’aquí que, segons fonts coneixedores del cas, s’havia mantingut l’embrancament amb la capital. Només el toc d’atenció de Capesa, amb el beneplàcit dels comuns d’Escaldes i d’Andorra la Vella, que ara comparteixen color polític, ha dut als responsables del centre hospitalari a ‘claudicar’. Però sense que tinguin clar que qualsevol dia no es puguin trobar amb un nou ensurt.

De fet, la confiança en el servei de Capesa és força baix. No és l’hospital l’únic gran equipament que ha sol·licitat poder-se connectar a la xarxa de la capital. Sense anar més lluny, i malgrat estar formalment en territori escaldenc, el centre comercial Illa Carlemany també va fer una petició similar a la del SAAS, encara que molt més tard, l’octubre passat. En aquest cas, Casa Muntanya va sol·licitar poder dur a terme dos embrancaments. Un que garantís el funcionament permanent de la xarxa contra incendis i un altre que donés servei perenne a la xarxa sanitària.

Comentaris

Trending