La frontera entre Andorra i França ja té les fites

Se n'han col·locat sis, tres d'elles gravades sobre la roca

Comentaris

Una de les fites que delimiten la frontera francoandorrana.
Una de les fites que delimiten la frontera francoandorrana.
La frontera entre Andorra i França fruit de la darrera delimitació ja compta amb sis fites, tres d'elles gravades sobre la roca que marquen els nous límits entre els dos països. El treball amb les pedres ha anat a càrrec de Damien Breseghello que és un artesà de la població de Verfeil. A banda de la seva tasca, abans han calgut set anys d'estudis, imatges per satèl·lit, i reunions per poder delimitar una frontera,que en aquella zona, estava marcada per l'estany de les Abelletes, una font de conflictes entre els dos països que tradicionalment s'havien guiat per la divisió de les aigües.
 

Les fites que delimiten una part de la frontera entre Andorra i França tenen inscrit el nom del país a un costat. Van haver de ser traslladades en helicòpter. Fins ara, era la divisió de les aigües la que marcava la frontera. Els mapes andorrans situaven la frontera al mig del riu Arieja fins a l'estany Negre (de les Abelletes).

La cartografia francesa atribuia a França tot l'estany Negre  i tota la muntanya, incloent el vessant andorrà, per sobre de l'estany. Després d'un litigi de més de vint anys, el març del 2012 Andorra i França van tancar  l’acord sobre el llac de les Abelletes amb una delimitació a parts iguals de la zona i un ús compartit de les aigües de l'estany. Aquest acord, però, no va entrar en vigor fins el 2016 quan es va publicar al Journal Officiel de la República Francesa. La nova línia fronterera va pel mig de l'estany de les Abelletes, i s'enfila pel pic de Rus per sota el coll dels Isards. L'acord va ser criticat, en el seu moment, per l'excònsol major d'Encamp, Miquel Alís en considerar que la signatura de l'acord sobre la delimitació de la frontera a la zona de les Abelletes era nefast per a Andorra.

Ara, les fites marquen la separació i la soberania entre cada Estat i les responsabilitats que se'n deriven, com els drets i deures de cada un dins del seu territori. La inauguració oficial es farà el proper mes de setembre amb motiu de la visita del president de França, Emmanuel Macron a Andorra.

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris (1)

Trending