La ‘decebedora’ operació antidroga: de cocaïna no n’hi havia

La investigació centrada en un local d’oci de la rotonda del quilòmetre 0 va iniciar-se a partir de l’anàlisi d’un telèfon requisat a un detingut el novembre passat en una intervenció inicialment rutinària

-
-
Quan la comitiva judicial va forçar les portes d’un local d’oci situat a la rotonda del quilòmetre 0 de la carretera general, la major part dels investigadors estaven convençuts que en algunes de les estances de l’establiment hi trobarien droga. Però no va ser el cas. Les notícies volen. I més encara a Andorra. I la policia va trigar mig any a analitzar el telèfon mòbil a partir del qual va posar-se en marxa la darrera operació antidroga que ha esclatat fins ara.

Diumenge a la nit van ingressar al centre penitenciari dos dels quatre detinguts durant l’operació que es va desenvolupar entre divendres i dissabte. La batlle que dirigeix la instrucció els va acusar -un dels responsables del local i un porter del mateix establiment- de tràfic de cocaïna. Però de cocaïna pràcticament no se’n va trobar. Restes testimonials a tot estirar. I això que fonts coneixedores de la investigació han assegurat que la denominada operació ‘Sal i Pebre’ tenia per objectiu, més enllà de combatre del tràfic en locals, donar un bon cop a una de les reines dels estupefaents per excel·lència: la ‘coca’.

Les fonts consultades han assegurat que l’operació antidroga del cap de setmana passat derivava d’unes detencions que es van fer el novembre passat. En concret, de l’anàlisi del telèfon mòbil d’un dels arrestats que roman encara ara ingressat a la Comella. Malgrat que en aquella ocasió l’actuació policial va ser requerida per una batussa al carrer, la intervenció va permetre localitzar un petit arsenal de droga. I es va començar a tibar del fil. El mòbil hauria estat l’element central per basar la investigació que va esclatar com aquell qui diu la revetlla de Sant Joan.

La policia ha trigat més de mig any en ‘interpretar’ els missatges que contenia el mòbil i això hauria facilitat suposadament als investigats canviar hàbits i rutines

Però s’ha trigat més de mig any en analitzar, especialment, els missatges de whatsApp que contenia el telèfon. I altres comunicacions i contactes. I això, segons les fonts, hauria estat determinant perquè, si cal i fos el cas, els implicats decidissin buscar altres vies per fer circular la cocaïna. En qualsevol cas, segons les fonts, han estat les lectures i interpretacions fetes per la policia dels contactes i els missatges continguts en el telèfon l’element finalment determinant ja no només per fer esclatar l’operació si no també per basar l’empresonament de dos dels detinguts entre la tarda vespre de divendres i les primeres hores de la matinada de dissabte.

Al final, entre la desena de registres que es van practicar, bona part en els domicilis dels detinguts, el que es va arribar a sumar va ser mig quilo d’haixix. Segons les fonts coneixedores de la investigació, el gran operatiu que es va muntar era degut al convenciment que, costés més o menys, s’hagués de regirar més o menys, s’acabaria trobant cocaïna. Però res de res. Tot testimonial. Però les evidències telefòniques han servit per processar i empresonar els dos principals detinguts.

Als altres dos arrestats -a un inicialment se l’imputa tràfic d’haixix i a l’altre consum- també se’ls ha processat però se’ls va alliberar. Com que la investigació encara està oberta, no es va optar per fer un judici ràpid a cap d’ells perquè si surten nous elements de prova o altres evidències es puguin ampliar les acusacions. A tots se’ls van requisar els dispositius mòbils. I ara l’anàlisi de tot aquest instrumental, i especialment dels telèfons, torna a ser clau per seguir tibant del fil. Sobretot si hi ha una mica més de celeritat.

-

Relacionat

La Batllia acusa de tràfic de cocaïna dos dels detinguts en l’operació antidroga i els envia a la presó
Un dels locals on s'han dut a terme escorcolls és a la rotonda del quilòmetre 0.

Relacionat

S’eleva a quatre el nombre de detinguts en l’operació per combatre el tràfic de droga en locals d'oci
La policia va regirar diverses estances lligades a l'establiment durant la tarda-nit de divendres.

Relacionat

Dos detinguts en una operació ‘antidroga’ amb una disco-pub del quilòmetre 0 en el punt de mira

Comentaris

Trending