La CASS tanca el primer semestre amb més ingressos i més assalariats, però encara més despesa

Els pagaments per prestacions sanitàries i baixes han crescut un 6,2%, per sobre del cobrat per cotitzacions

-
-
La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha fet públics els números amb els quals ha tancat el primer semestre del 2019, marcat per un increment dels principals indicadors. Tant els positius, el nombre d’assalariats i treballadors per compte propi així com els ingressos per les seves cotitzacions, com els negatius: la despesa associada al pagament de prestacions sanitàries. La pujada d’aquesta, però, és d’un 6,2%, per sobre de l’augment registrat en la recaptació.
 

La reunió del consell d’administració de la parapública celebrada aquest dimarts ha servit principalment per analitzar les xifres comptables dels primers sis mesos de l’any. En el cantó positiu de la balança hi destaca que el nombre de treballadors inscrits, sigui per compte aliè o propi –autònoms- segueix la dinàmica a l’alça dels darrers exercicis. Així, a 30 de juny hi ha registrats 39.592 assalariats –un 1,9% més que un any enrere- i 6.623 autònoms –un 2% superior als del 2018.

Això es tradueix, lògicament, en una major recaptació en concepte de cotitzacions, tant pel que fa a la branca general com a la de jubilació. En el primer cas, ascendeix a 63,2 milions d’euros, més 5,2 que provenen dels pagaments que fa la mateixa CASS en nom de les persones que perceben una pensió o es troben de baixa. En total, per tant, una pujada en comparació al mateix període del 2018 del 4,1%.

La despesa sanitària continua enfilant-se any rere any tot i les mesures per intentar contenir-la

En el cantó negatiu de la balança, però, hi ha la despesa generada a la branca general, ja sigui pel pagament dels reemborsaments sanitaris com per les prestacions de baixa. Continua, un any més, enfilant-se sense que, per ara, les mesures per intentar contenir-la semblin donar resultat. En global, aquest 2019 l’increment és del 6,2%. I, en aquest cas, l’augment ve pels dos costats. Tant per les prestacions de reemborsament, que suposen el pagament de 50,1 milions (un 4,4% més que el 2018); com per les econòmiques: 30,2 milions (un 9,4% més).

Situació similar a la branca de pensions

L’increment d’assalariats i autònoms també es deixa notar als ingressos que entren a la branca de jubilació. Han crescut un 3,4%, arribant als 77,6 milions, dels quals 73,2 corresponents a les cotitzacions dels treballadors.

On també hi ha un augment hi ha en la despesa de la branca. En els primers sis mesos de l’any, el pagament per pensions arriba als 49 milions d’euros, el que suposa un 9,1% més que el mateix període del 2018. Tot i això, la diferència entre el que entra a la CASS i el que surt continua sent, per ara, positiva. En concret, de 26,2 milions.

Etiquetes

Comentaris

Trending