El Tribunal de Corts celebrarà a partir d’ara tots els judicis a la sala de Prada Casadet

La posició de la junta del Col·legi d’Advocats en relació al mes d’agost és que s’ha de mantenir inhàbil

El magistrat Enric Anglada (esquerra) presideix el tribunal que ha de jutjar el cas.
El magistrat Enric Anglada (esquerra) presideix el tribunal que ha de jutjar el cas. Toni Solanelles

El Tribunal de Corts celebrarà a partir d’ara tots els judicis a la sala d’actes de Prada Casadet com a mesura per mantenir el distanciament social que el coronavirus imposa. Alhora, la Batllia -com a jurisdicció però també com a sinònim de la seu judicial, l’espai físic- es reorganitzarà i diferenciarà clarament moltes de les seves tasques entre matí o tarda per tal de minimitzar la presència física a la seu de la Justícia.

 

Aquestes són algunes de les decisions que el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, conjuntament amb els presidents de les tres jurisdiccions -Batllia, Tribunal de Corts i Tribunal Superior- més el fiscal general han traslladat al degà del Col·legi d’Advocats, Xavier Sopena, i el secretari de la mateixa institució, Isaac Pérez, durant una trobada que han mantingut. Al seu torn, Sopena ha enviat una comunicació als col·legiats informant-los dels principals anuncis rebuts.

En la comunicació, en què deixa clar que “en principi, la represa del funcionament normal de l’administració de Justícia està prevista el dia 1 o 2 de juny” tot i que supeditat a l’entrada en vigor de la Llei que deixi sense efecte la suspensió dels terminis processals, el degà de l’ens col·legial deixa clar que “en referència a l’habilitació del mes d’agost, la posició de la junta és que ha de mantenir-se inhàbil, tenint en compte que aquesta és la voluntat majoritària dels nombrosos despatxos i companys consultats i així s’ha comunicat”.

Notificacions i cúries es faran pel matí i per la tarda es duran a terme les actuacions en què sigui necessària la presència de batlles o secretaris

Sobre els anuncis que haurien fet els responsables jurisdiccionals als lletrats, alguns dels quals ja avançats per l’Altaveu, hi ha el fet que “els òrgans judicials s’han posat al dia del retard acumulat. Caldrà definir molt properament com es notifiquen totes les resolucions judicials (sentències, autes, etc..) tenint en compte el seu volum”. El president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, s’hauria mostrat disposat a no enviar de cop totes les decisions alhora que el col·legi, diu el dega en la seva comunicació, farà “en breu” una proposta de com creu que seria la millor fórmula per notificar les resolucions.

Separadors de metacrilat en la recepció de la seu judicial.

Relacionat

La Justícia garanteix que estarà al dia tan bon punt es reprengui l’activitat

La presidenta de la Batllia, Laura Rodríguez, hauria indicat durant la trobada que ha confeccionat una proposta de reorganització de la primera instància judicial que preveu “l’adopció d’un seguit de mesures amb la finalitat de poder assumir la seva activitat normal, amb les màximes garanties per als justiciables i els operadors de la Justícia, promovent, al mateix temps, la preservació del distanciament social i, per tant,  la reducció al mínim indispensable del trànsit de persones”. Tot i que no s’haurien concretat del tot les mesures de reorganització, sí que hauria quedat clar que “les notificacions (tant de la Batllia com d’altres tribunals) i les cúries es realitzaran pel matí. I per la tarda es duran a terme les actuacions que requereixen la presència de batlle i secretaris judicials (com per exemple judici de proves, entre altres)”.

S’hauria deixat clar durant la trobada que “es prioritzarà l’atenció telefònica i per correu electrònic, amb l’establiment de franges horàries”. Les declaracions d’instrucció es duran a terme a les sales (fins ara del tribunal) de la planta baixa de la seu de la Justícia”. La consulta dels procediments d’instrucció (tret de les seccions especialitzades, per raons de volum) es durà a terme a la biblioteca”.

Pijuan preveu que Corts haurà pogut celebrar tots els judicis de les causes suspeses, més unes 25 addicionals

Quant al Tribunal de Corts, la previsió és que tots els judicis, a partir del moment en què passin a ser presencials, es facin a la sala d’actes de Prada Casadet. Segons hauria informat Pijuan, la previsió és que el dia 16 de juliol d’enguany, el Tribunal de Corts haurà pogut celebrar tots els judicis de les causes suspeses, més unes 25 addicionals. La consulta dels expedients podrà fer-se a les dependències del propi Tribunal de Corts.

Durant la trobada, els representants dels advocats haurien demanat de prioritzar, a banda dels assumptes laborals i de família, els vinculats a les fallides. També s’ha sol·licitat, i s’ha concedit, que els lletrats puguin mantenir la sala de què disposen a la planta baixa de la seu judicial. Finalment, el Col·legi d’Advocats ha demanat d’ajornar l’entrada en vigor de la Llei de procediment civil, un ajornament respecte del qual el Consell Superior de la Justícia també és partidari.

Sala dels advocats a la seu judicial.

Relacionat

Malestar entre els advocats perquè consideren que qui “s’ha de posar les piles” és la Batllia

Comentaris

Trending