La Justícia garanteix que estarà al dia tan bon punt es reprengui l’activitat

Responsables del Consell Superior i d’organismes jurisdiccionals es reuneixen amb representants del Col·legi d’Advocats per exposar-los el pla d’actuació davant reactivació judicial

Separadors de metacrilat en la recepció de la seu judicial.
Separadors de metacrilat en la recepció de la seu judicial.

Els organismes jurisdiccionals tindran les sentències que hi havia pendents apunt per notificar a la mínima que legalment es reprengui l’activitat judicial. Excepte una Batllia civil, la resta de tribunals haurien aprofitat els dos mesos i mig d’aturada -excepte en casos urgents i aquells en què hi ha presos o detinguts implicats- per “continuar treballant” i fer net de resolucions que tenien per fer. Alhora, el Consell Superior de la Justícia ha adequat la seu judicial per poder fer front a la represa presencial.

Responsables de la cúpula judicial i també d’algunes de les jurisdiccions han mantingut aquest matí una trobada amb representants del Col·legi d’Advocats per exposar-los la feina feta aquestes darreres setmanes i anunciar-los el pla d’actuació davant la reactivació judicial, que inclou, si no canvia la situació, fer hàbils els dies laborals del mes d’agost, per tal que es puguin recuperar alguns dels tràmits que no s’han pogut realitzar aquests dos mesos.

Es creu que a partir de principi de juny l’activitat podrà normalitzar-se dins d’un marc nou, atès que, per exemple, s'han adequat tot un seguit d'espais a la seu judicial

De fet, el Govern, de comú acord amb el Consell Superior, està preparant els textos normatius que han d’habilitar el mes d’agost i que han de deixar sense efecte les restriccions imposades per culpa del coronavirus. En aquest sentit, i per la majoria de tràmits administratius i jurisdiccionals, els terminis per interposar recursos normalment començaran des de zero una vegada l’executiu declari la finalització de l’emergència sanitària deguda a la pandèmia. Per aquest motiu, els lletrats tindran una mica més de marge per dur a terme les accions legals que escaigui.

Es creu que a partir de principi de juny l’activitat podrà normalitzar-se dins d’un marc nou, atès que, per exemple, des de l’equip de manteniment del Consell Superior i algunes empreses subcontractades s’ha hagut de treballar de valent els darrers dies per tenir adequats els espais de l’actual seu judicial, a l’avinguda Tarragona, per tal de poder garantir el necessari distanciament social i les proteccions necessàries per no facilitar la propagació del virus. En aquest sentit, s’han senyalitzat circuits, s’han habilitat espais amb separacions amb metacrilat i altres elements i s’ha planificat degudament els recursos humans per poder prestar la millor atenció possible amb les noves condicions.

Els advocats estarien avaluant aquest dilluns la informació traslladada per la cúpula judicial i els responsables d’algunes de les jurisdiccions, segons fonts jurídiques. Entre els lletrats no hi ha unanimitat sobre la necessitat d’habilitar l’agost ja que consideren que no resoldria el retard judicial. Al contrari, pot suposar un agreujament del col·lapse. Aquesta situació, però, no seria compartida pels organismes judicials, que han tingut una vuitantena llarga de persones fent treball al marge dels professionals de la Justícia que han continuat acudint físicament al lloc de treball.

Sala dels advocats a la seu judicial.

Relacionat

Malestar entre els advocats perquè consideren que qui “s’ha de posar les piles” és la Batllia

Avui, segons les fonts jurídiques consultades, s’hauria garantit que els tribunals estaran al dia -excepte una oficina judicial civil- en matèria d’elaboració de resolucions i que estan en disposició de notificar de cop desenes de sentències només comencin a comptar legalment els terminis. No obstant es mirarà que això no sigui així per no traslladar el col·lapse, llavors, des de la seu judicial cap als despatxos d’advocats. El Col·legi d’Advocats encara no ha emès un posicionament oficial sobre tot plegat. Durant la jornada d’avui, després de la trobada amb el Consell Superior de la Justícia, hi hauria d’haver diversos contactes per unificar criteris.

Comentaris (5)

Trending