El TC nega vulneració dels drets d’una empresa per no indemnitzar-la davant una mala praxi d’un comú

L’organisme no admès a tràmit el recurs d’empara presentat per Montmantell que demanava que se la rescabalés pel fet que Escaldes-Engordany no va avisar-li a prou temps que no es prorrogaria el contracte pel servei de bus a Engolasters

Un bus de Montmantell als peus de Sant Miquel d'Engolasters.
Un bus de Montmantell als peus de Sant Miquel d'Engolasters. montmantell

El Tribunal Constitucional considera que la Justícia no va vulnerar cap dret de l’empresa Montmantell quan va decidir que, malgrat que el comú d’Escaldes-Engordany no havia actuat correctament a l’hora de finalitzar el contracte per la prestació del servei de bus estiuenc a Engolasters l’any 2021, l’empresa no havia de ser indemnitzada. Davant la resolució, la societat va presentar un recurs d’empara que, però, no ha estat admès a tràmit. Els magistrats consideren que l’escrit presentat “no té contingut constitucional” i, per tant, queda validada la resolució anterior de Batllia primer i Superior després.

El cas arrenca el maig del 2021. Fins llavors, Montmantell era la concessionària del servei de bus que durant l’estiu es feia per poder apropar visitants i residents a la zona del llac. El comú, però, va impulsar llavors el transport públic a la demanda, que va recaure en una altra companyia. I es va decidir no prorrogar el contracte anterior.

Un dels vehicles de Montmantell que feien el servei de bus a Engolasters.

Relacionat

La Justícia admet una mala praxi del comú d’Escaldes però l’eximeix d’indemnitzar l’empresa afectada

La societat va recórrer llavors a la Justícia. Entenia que no s’havia avisat amb prou temps d’aquesta decisió. I la Batllia li va donar la raó. El passat setembre, va admetre que la forma de fer de la corporació “no era ajustada a dret”. Ara bé, no s’acceptava que s’hagués d’abonar cap indemnització a Montmantell, tot al·legant que “no s’ha aportat prova sobre aquest extrem ni sobre els conceptes que l’haurien de conformar”. Davant aquesta resolució, l’empresa va anar al Superior, que va validar la decisió anterior indicant que s’hauria hagut de “concretar degudament la pretensió indemnitzatòria”.

Un cop coneguda la sentència de segona instància, la companyia d’autocars va optar per presentar l’acció davant el TC. Considerava que s’havia vulnerat el dret a obtenir una decisió fonamentada, recollit a l’article 10 de la Carta Magna, ja que “la declaració del dret a ser indemnitzada és la conseqüència lògia de l’estimació de la seva demanda i de la manca de legalitat de la resolució del comú”. I argumentava que l’argument expressat pel Superior “era il·lògic i irraonable”.

El recurs, però, no ha estat ni tan sols admès a tràmit. Per al TC, no hi ha cap vulneració. I és que s’entén que a les sentències apel·lades “es motiva la decisió considerant que, a manca per part de la societat recurrent d’aportació davant la Batllia de les informacions relatives a la quantitat de la indemnització no es podia concretar la seva pretensió”. Per tant, “aquest recurs d’empara manca de contingut constitucional”.

Comentaris

Trending