“Si érem una organització criminal hauríem d’estar tots aquí… o ningú”

La cap de compliment normatiu de BPA continua declarant en el marc de la causa general i posa en relleu que “no té gaire sentit” que s’hagin processat a alguns treballadors del banc i a d’altres no

Els membres del tribunal, al fons, en una imatge d'arxiu.
Els membres del tribunal, al fons, en una imatge d'arxiu. Toni Solanelles

La cap de compliment normatiu de Banca Privada d’Andorra (BPA) en el moment de la intervenció de l’entitat bancària ha posat en relleu la raresa, l’estranyesa, que suposa que hi hagi processats alguns treballadors del banc i d’altres, que van tenir tanta o més responsabilitat en el control de l’operativa de Rafael Pallardó, fos al nivell que fos, no estiguin assegut al banc dels acusats. “Si érem una organització criminal hauríem d’estar tots aquí… o ningú”, ha manifestat la processada.

La jurista bancària ha anat repassant durant una nova sessió del judici per la causa general del ‘cas BPA’ diversos aspectes, d’una manera o altra ja tractats fins la data, en referència als controls fets en relació amb l’empresari les transaccions del qual constitueixen l’epicentre de la causa. Entre altres coses, ha deixat clar que els auditors del banc, els externs, independents, eren conscients que Pallardó estava fent defraudació fiscal. De fet, en una altra fase de la sessió, la responsable de ‘compliance’ ha afirmat, mig irònicament, que “jo sempre deia que el 90% dels nostres clients són delinqüents fiscals, delinqüents al seu país d’origen, no a Andorra”.

Durant la sessió d’aquest dijous s’ha explicat, entre altres coses, que els auditors externs eren conscients que Rafael Pallardó feia defraudació fiscal i també s’ha exposat que la investigació policial de la causa general i de moltes de les derivades del ‘cas BPA’ ha estat plena d’errors

La bancària juntament amb el seu advocat defensor han anat posat exemples per evidenciar que els intercanvis de diner en efectiu eren habituals. I que no tenien res d’il·lícit. La processada ha explicat també que la investigació policial en el marc de la causa va tenir una pila d’errades que s’han anat acumulant i, en alguns casos, s’han acabat explicitant fins i tot en l’aute de processament que recull els elements dels quals se’ls acusa, i que va suposar que acomiadessin a molts dels afectats. Un acomiadament que després s'ha demostrat que era indegut.

La processada ha anat exposant quina era la feina del departament de compliment normatiu, com una mena de policia d’investigació, judicial, que havia de vetllar perquè el que feien els gestors, que se’ls ha comparat amb els policies patrullers en matèria de control de prevenció de blanqueig, fessin bé la seva feina. Alhora, ha explicat la jurista bancària, ella també era fiscalitzada, en aquest cas, pel departament d’auditoria interna del banc. I, després, per altres organismes externs.

Ha estat en aquest marc que la processada, que ha defensat la feina dels integrants d’auditoria interna, que “eren grans professionals, molt ben preparats”, que han acabat assumint càrrecs de responsabilitat en diversos llocs de les administracions andorranes després de la intervenció del banc, ha deixat clar que “no té gaire sentit, en la meva opinió”, que s’hagi processat a certs professionals i, a d’altres, no. “Hauríem d’estar o tots o caps. Perquè si érem una organització criminal… o fallem tots i estem tots aquí o no falla ningú i no està ningú aquí”.

La vista es va celebrar a la Sala Magna.

Relacionat

“Mai no coneixes el cent per cent d’un client”

La processada ha repassat, entre altres coses durant la sessió, que el fet d’estar processats està comportant nombrosos perjudicis a tots els acusats. “Estem marcats.” I ha afirmat també que a diferència d’altres antics treballadors de BPA que no han estat ni processats ni inculpats “o no tenim padrins o és que havien d’escollir algú”. La jurista bancària ha respost preguntes també durant la sessió en relació a altres derivades del ‘cas BPA’, perquè tenen relació amb altres processats en la causa general i els implica. També ha deixat clar que risc reputacional no és risc de blanqueig.

Comentaris (8)

Trending