“Mai no coneixes el cent per cent d’un client”

La cap de compliment normatiu de BPA deixa clar que “es van fer els millors esforços per evitar casos de blanqueig” i que els controls respecte de l’empresari Rafael Pallardó segueixen les mateixes directrius que per a la resta de clients, amb una diligència reforçada

La vista es va celebrar a la Sala Magna.
La vista es va celebrar a la Sala Magna. Toni Solanelles

“Els departaments de compliment normatiu (de tots els bancs) arribem fins on arribem perquè sinó no hi hauria casos de blanqueig.” La responsable de ‘compliance’ de Banca Privada d’Andorra (BPA) ha continuat aquest dimecres declarant davant el Tribunal de Corts a preguntes de la seva pròpia defensa. I ha justificat el treball de control que es feia al banc tot i admetent que “no coneixes mai el cent per cent d’un client”.

La processada ha explicat, en el marc d’una declaració que en molts moments ha tingut un to molt tècnic -la defensa està intentant desmuntar l’aute de processament i, en conseqüència, hi ha alguns dels paràgrafs que fan referència a qüestions de caràcter estrictament intern- que el control que es feia respecte de l’empresari Rafael Pallardó, que constitueix l’epicentre de la causa general del ‘cas BPA’ que s’està actualment jutjant era el mateix que el que es feia sobre qualsevol altre client del banc.

Més encara, la cap de compliment normatiu de BPA ha assegurat que el seguiment de les transaccions de Pallardó era superior a la d’altres clients “per la catalogació” del client, que en fer molts ingressos amb diner en efectiu es consideraven les seves operatives de risc i, per tant, es va establir una diligència reforçada. De fet, pel que consta al sumari, i sense tenir els detalls concrets, creu la jurista bancària de BPA que aquesta entitat va fer un control major que altres bancs de la plaça, que també tenien Pallardó de client.

“Els millors esforços per evitar el blanqueig però no sempre ho aconseguíem. El resultat no sempre és el desitjat, sinó, no hi hauria casos de blanqueig”

La processada ha remarcat que es feien “els millors esforços per evitar el blanqueig però no sempre ho aconseguíem. El resultat no sempre és el desitjat”. També s’ha deixat clar que els departaments de ‘compliance’ no són policies, alhora que els clients, no sempre mantenen ni la mateixa actitud ni el mateix comportament. I, per tant, pot ser que un client que inicialment ha passat tots els controls, amb el temps dugui a terme operatives que se surten de l’habitualitat.

L’exposició de la jurista ha estat genèrica, no concretament referida a Pallardó. Sobre aquest, però, sí que ha tornat a insistir que des del 2012 com a mínim totes les autoritats -policials, judicials i de control i prevenció del blanqueig- eren conscients de l’operativa de l’empresari valencià i del fet que aquest feia intercanvis en efectiu.

Tanmateix, la processada ha deixat constància d’un error -entre d’altres- que constaria en el sumari i que “s’ha anat arrossegant fins a l’aute de processament” i que vindria a dir que no es tenia cap control sobre els socis xinesos de Pallardó. Segons la responsable de compliment normatiu de BPA, “el soci xinès està identificat des del primer moment” i, per tant, no seria certa l’acusació formulada contra el banc que no es controlava l’entorn de l’empresari.

Comentaris (3)

Trending