“Senyors del Consell Superior de la Justícia, segueixin la llei”

Els advocats dels processats del ‘cas BPA’ defensen davant la sala administrativa del TS que la cúpula judicial no va admetre uns recursos que entenen que hauria d’haver admès contra la desestimació de dues demandes de recusació del fiscal general

Els membres del Consell Superior de la Justícia.
Els membres del Consell Superior de la Justícia. Toni Solanelles

“Senyors del Consell Superior de la Justícia, segueixin la llei”, ha afirmat l’advocat Josep Anton Silvestre durant la vista haguda a la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) contra la inadmissió dels recursos que va dictar la cúpula judicial contra el refús de dues demandes de recusació del fiscal general. De fet, han estat dues vistes. Una per cada no admissió d’uns recursos que els advocats de la causa BPA consideren que podien fer. El poder judicial entén que no estaven legitimats per recórrer el rebuig.

Les demandes de recusació del fiscal general, Alfons Alberca, derivaven de dues qüestions diferents. D’una banda, el parentiu directe que té amb la secretària general del Govern, Ester Fenoll. De l’altra, la reunió que Alberca va mantenir amb consellers generals per tal de modificar el codi de procediment penal tot proposant canvis legals que tenien una afectació directe en múltiples derivades del ‘cas BPA’ que ja estava en ple enjudiciament. El fons de la qüestió, és a dir, si Alberca ha de quedar apartat de l’afer o no, no es tractava.

L’eix central de les dues vistes és si el Consell Superior podia no admetre els recursos quan els advocats de sengles demandes tenen clar que la decisió inicial del poder judicial era recurrible. Alhora, com ha deixat clar Silvestre en els dos judicis que s’han fet de manera seguida, la legislació vigent permet els advocats ser part, es consideren legitimats, una qüestió que la defensa del Consell Superior considera que no és així i, en conseqüència, s’aferra a aquesta circumstància per demanar que es confirmi la decisió de primera instància.

“No estem discutint si hi ha o no raó amb la recusació; el que discutim és el procediment formalista; tenim dret al recurs en via administrativa i no es pot inadmetre”

El que és clar és que la decisió sobre les peticions formulades no farà suspendre l’acte administratiu i això no tindrà efectes sobre la represa o no del judici de la causa general del ‘cas BPA’. Ho han demanat els advocat en la segona de les vistes i el president del tribunal, el magistrat Albert Andrés, després d’uns minuts de deliberació, ha informat que la petició no s’ajustava al que estableix la llei que regula la jurisdicció administrativa i fiscal.

Els advocats, al seu torn, lamenten que qui no compleix la llei, quan al fet de si les seves decisions són apel·lables o no, és el Consell Superior de la Justícia. Silvestre ha lamentat els canvis de criteri (“això és un got de plàstic blanc però ara se’ns diu que és un elefant”) i jurisprudencial. “Canvis mai vistos”, fins i tot en matèria legislativa, que entenen que en massa casos es fa ad hoc. També s’ha retret que els tribunals “no es volen enfrontar als seus ‘jefes’, als que seuen damunt seu”.

En fi, ha quedat clar que “no estem discutint si hi ha o no raó amb la recusació; el que discutim és el procediment formalista” i si es va complir o no. I els advocats ho tenen clar. “Senyors del Consell Superior, segueixin la llei, no se saltin la llei. Tenim dret al recurs en via administrativa i no es pot inadmetre”, ha afirmat Silvestre abans de d’exposar, durant la segona de les vistes, amb el mateix rerefons jurídic, que “ha quedat clar que el Consell Superior no coneix la llei. Si no en saben, per això tenen un assessor jurídic. I si no el tenen, que el contractin. I sinó, que pleguin”.

Comentaris (5)

Trending