La ‘quota d’igualtat’ deixa en l’aire la designació dels integrants del Consell Superior

En principi, els Coprínceps mantindran Olga Adellach i Joan Cabeza, i en funció del resultat dels comicis de batlles i magistrats convocats ja formalment per la setmana que ve, i en què hi concorren Clàudia Arias i Ramon Camp, el síndic i el cap de Govern hauran de triar, amb Josep Maria Rossell, Antoni Fiñana i Maica Torres com a noms que hi ha sobre la taula

Els membres del Consell Superior de la Justícia sortint.
Els membres del Consell Superior de la Justícia sortint. Toni Solanelles

La legislació en matèria d’igualtat manté en l’aire, encara ara, la designació dels integrants del Consell Superior de la Justícia (CSJ). Com a mínim dos dels cinc integrants de la cúpula judicial han de ser dones. Per tant, ni el síndic general, Carles Ensenyat, ni el cap de Govern, Xavier Espot, encara no tenen clar del tot la seva elecció perquè s’han de complir les ‘quotes d’igualtat’ i  les eleccions per a triar la representació de batlles i magistrats pot fer canviar l’orientació.

Els esmentats comicis s’han convocat formalment per a dimarts de la setmana que ve. I com estava previst, hi ha dos candidats: l’actual representant dels juristes, això és l’actual vicepresidenta de l’organisme, Clàudia Arias, i l’assessor del CSJ Ramon Camp. Si Arias s’imposés, probablement es donaria ja la quota mínima exigible, perquè en principi, el Copríncep episcopal mantindrà Olga Adellach per al càrrec.

No obstant, la sintonia d’Adellach i Arias no és la millor possible i no està del tot clar que l’exministra i exconsellera general vulgui repetir si Arias torna a accedir a l’equip que dirigeix l’administració de Justícia. També té intenció de repetir representant el Coprincipat francès, amb Joan Cabeza com l’escollit, igual com ha passat els darrers quatre anys.

Sala de reunions del Consell Superior.

Relacionat

El president del Consell Superior de la Justícia, pendent de qui triïn batlles i magistrats

Amb els representants de Sindicatura i Govern s’hauria de moldejar el compliment de les exigències imposades per la llei d’igualtat. D’entrada, i encara que s’ha sondejat algú més, els dos noms que tenien més números per accedir al Consell Superior serien els de l’exministre de Justícia i Interior Josep Maria Rossell i el de l’advocat Antoni Fiñana. Si cal que una de les dues institucions de naturalesa política -legislatiu, executiu- hagin de designar una dona, entraria en joc la qui el darrer mandat ha estat la representant de Govern, Maica Torres.

L’escenari més plausible és que si cal que executiu o Sindicatura hagin de designar almenys una dona, sigui Govern qui renovi Torres i llavors el síndic general s’hagi de decantar o bé per Rossell, que era la proposta inicial, o bé per Fiñana, que en cas de dubte per raó de quota sembla que és qui més números té per quedar fora, encara que fins la setmana que ve no s’acabarà de quadrar tot.

Comentaris (3)

Trending