Querella contra tres sanitàries de la presó per consultar historials mèdics que no tocaven

El SAAS també està al corrent de la situació, que afecta els fills menors d’un funcionari del centre penitenciari, i analitza el cas per la via laboral-administrativa

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

La mare de dos menors ha interposat una querella criminal per revelació de secrets i violació del secret professional contra tres sanitàries que exerceixen al centre penitenciari per haver consultat l’història clínica dels seus fills sense que hi tinguessin cap mena de relació mèdica. El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) també està investigant, al seu torn, el cas, després de corroborar els accessos als expedients mèdics.

De fet, segons que han explicat fonts jurídiques, serien responsables del SAAS els qui haurien corroborat, a demanda de la progenitora dels menors, que efectivament s’havia accedit a les històries clíniques dels dos menors des del centre penitenciari. Cert és que el pare dels infants és funcionari de dit departament dependent del ministeri d’Interior, i que la situació que s’ha viscut entre la parella, separada, ha estat almenys durant uns quants mesos, de molt alta tensió.

Pel cap baix, la documentació facilitada pel SAAS a la dona querellant i que s’ha annexat a l’acció judicial recentment presentada -i que encara està pendent del tràmit d’admissió-, evidenciaria que el darrer any a tot estirar s’hauria accedit una trentena de vegades a l’historial d’un dels infants i una quinzena en l’expedient mèdic de l’altre. Fins i tot en dies com el 14 de març i quan a priori no hi hauria cap situació greu en relació als dos menors.

El cas està directament vinculat a la complicada separació entre els dos cònjuges, però han assegurat que no hi ha cap voluntat de perjudicar el pare dels menors sinó de deixar clar que hi ha línies, sobretot en certs professionals, que no es poden passar

Les fonts jurídiques consultades han reconegut que el cas està directament vinculat a la complicada separació entre els dos cònjuges, però han assegurat que no hi ha cap voluntat de perjudicar el pare dels menors sinó de deixar clar que hi ha línies, sobretot en certs professionals, que no es poden passar. En aquest sentit els consultats han assegurat que el progenitor dels dos infants queda totalment al marge de l’acció penal endegada.

Ara bé, sí que l’home hauria reconegut en algun moment puntual que hauria sol·licitat a mode de favor a les sanitàries, en tan què companyes de feina i tenint-hi bona relació, que li miressin la història dels seus fills. Les fonts consultades, properes a la querellant, han assegurat que per molta confiança, relació i demanda del pare que hi hagués, entenen que les sanitàries s’hi haurien d’haver negat en no tenir cap mena de relació professional amb els dos menors. La querella considera les assenyalades autores dels delictes tipificats en els articles 182 i 191 del Codi penal. Això sense treure, diu el text, que arran de les diligències practicades es puguin descobrir altres infraccions.

I això justament és també el que està analitzant per la via laboral-administrativa el SAAS, que estaria al corrent de la situació molt abans, evidentment, de la interposició de la querella i que està avaluant si ha d’imposar alguna sanció a les professionals sanitàries. D’entrada, hi hauria un expedient obert. No ha transcendit, però, si arran de la posada en marxa d’aquesta investigació administrativa s’ha adoptat alguna mesura cautelar.

Comentaris (20)

Trending