Els Pujol avalen que la ‘policia patriòtica’ va fer “coacció i xantatge” a BPA

El segon dels fills de l’ex-president català i Marta Ferrusola, Josep, assegura que la família està pendent de la investigació oberta a la Batllia per aclarir les pressions a dirigents del banc andorrà

Comentaris

Josep Pujol durant la intervenció al programa televisiu.
Josep Pujol durant la intervenció al programa televisiu.

La família Pujol també considera del tot cert que la ‘policia patriòtica’, sense tenir del tot clar qui, va fer coacció i xantatge a dirigents de Banca Privada d’Andorra (BPA). Haurien pressionat alts comandaments de l’entitat bancària per tal d’obtenir informació dels comptes de l’ex-president de la Generalitat perquè “atacar el tòtem” de CiU era “rentable”. La família del polític català està molt pendent de la investigació oberta a la Batllia per tal d’aclarir el suposat atac a la sobirania andorrana i les amenaces a BPA.

Tot plegat es desprèn d’una llarga entrevista realitzada aquest dissabte a la nit al programa de Televisió de Catalunya ‘Preguntes Freqüents (FAQS)’ al segon dels fills del matrimoni Pujol-Ferrusola, Josep. Empresari, consultor tecnològic, resident durant molts anys als Estats Units i acomiadat de la companyia Indra, on treballava, per ordre de Jorge Fernández Díaz, Josep Pujol va acudir al programa després de les declaracions i àudios que han anat apareixent del controvertit comissari José Manuel Villarejo.

Per a Josep Pujol, l’únic integrant de la família que encara manté diners a Andorra, encara que bloquejats, el gran instigador del ‘cas Pujol’ com a primera baula de la denominada ‘Operació Catalunya’ hauria estat el cap de gabinet de Mariano Rajou, Jorge Moragas

Josep Pujol va assegurar que compareixia en nom propi i, també, amb voluntat especialment de defensar el seu pare, que aviat farà 92 anys i ja no presenta la batalla que havia presentat durant els 23 anys de presidència a la Generalitat. Respecte d’algunes preguntes, Pujol Ferrusola va respondre que caldria preguntar a alguns dels seus germans però el que sí que hauria quedat clar és que la família, a parer de l’entrevistat, hauria estat víctima dels muntatges de diferents organismes de l’Estat espanyol. Per a Josep Pujol, el gran instigador del ‘cas Pujol’ com a primera baula de la denominada ‘Operació Catalunya’ hauria estat el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas.

Josep Pujol va defensar l’existència del llegat de l’avi Florenci i va assegurar que el seu pare pràcticament no en sabia res i mai no havia tingut diners a l’estranger. Entre altres coses perquè a l’ex-president català, segons el seu fill, “no li interessen els diners per se”. Segons el segon fill de la dinastia Pujol-Ferrusola, “el meu pare no té coses, fa coses”. I va tornar a reiterar que el seu avi i pare de Jordi Pujol Soley, vist com estava aquest d’obstinat en fer política, va voler preservar un capital que seria la deixa ‘andorrana’. Uns dos milions de dòlars de la dècada del 1980 que equivaldrien llavors a uns 150 milions de pessetes i que van créixer fins a sis milions d’euros encara no fa una dècada.

De tots els germans Pujol, l’únic que, tot i regularitzats, conserva diners al Principat és justament Josep Pujol, dos milions bloquejats a la intervinguda BPA perquè arran de la causa oberta a Espanya i per la qual li demanen 14 anys de presó no l’han traspassat a Vall Banc i, per tant, no ha pogut disposar dels seus diners. Els seus germans haurien repatriat al seu dia poc menys de quatre milions d’euros. Lluny, molt lluny, de les xifres a les quals va al·ludir la ‘policia patriòtica’ en informes que Pujol ha considerat falsos i manipulats i que només servien per alimentar la premsa afí i fabricar titulars.

EL ‘PANTALLAZO’

Pujol Ferrusola va reconèixer durant el programa televisiu que de les poques coses certes que hi ha en la causa muntada contra el seu pare, contra la seva família, només hi hauria el famós ‘pantallazo’ publicat el juliol del 2014 a ‘El Mundo’ i que considera la família de l’ex-president català que hauria facilitat BPA. Però Josep Pujol no ho va dir amb rancúnia contra els responsables de l’entitat andorrana. Ben al contrari, va explicar que és amic dels antics màxims accionistes del banc, els germans Higini i Ramon Cierco, i va donar a entendre que en el fons aquelles dades que sí són certes evidencien que els Pujol no tenien a l’estranger res més que allò.

Alhora, Josep Pujol va lamentar la situació amb què es va trobar BPA. “Els van obligar, els van amenaçar.” De fet, segons el segon Pujol Ferrusola, suposadament per obtenir aquella informació s’hauria hagut de fer “amb coacció, amb xantatge i gairebé amb violència”. El que no té clar l’empresari és si les pressions haurien vingut del sector Villarejo o del sector liderat pel també comissari jubilat Marcelino Martín Blas. Per això va reconèixer Pujol, la família està molt pendent de la causa oberta a Andorra, perquè la informació origen del ‘cas Pujol’, com en la causa del ‘pen drive’ que recentment ha acabat amb la condemna d’un altre dels grans protagonistes de la ‘policia patriòtica’ també encausat en el cas de les coaccions al Principat, Eugenio Pino, s’obté “a través d’un delicte”, el de les amenaces, el de les coaccions.

Per tant, va recordar Josep Pujol, “si l’origen és un delicte, la resta de la causa ha de caure”, va explicar al FAQS el fill de l’ex-president català que va exculpar en tot cas els Cierco i BPA fins i tot de l’eventual possibilitat que, en l’intent de defensar-se de l’atropellament policial i judicial que també han estat vivint i viuen, hagin pogut aportar alguna documentació que no es correspongui a allò cert. El paral·lelisme entre el ‘cas Pujol’ i el ‘cas BPA’ és clavat. De fet, són cosins germans o més i tot. Fills d’una mateixa mare: la ‘policia patriòtica’. I si el principi és un delicte, el final ha de ser l’arxiu de tot plegat i, a partir d’aquí, la reclamació dels danys i els perjudicis causats.

Comentaris (5)

Trending