El PS denuncia que els advocats ‘de referència’ de l’AREB cobren 594 euros l’hora

En el marc d’un debat sobre els honoraris que paga l’agència pels assessoraments jurídics, la idoneïtat dels quals ha defensat el ministre de Finances, els socialdemòcrates demanen que s’incrementi el que l’Estat paga per les guàrdies

Joaquim Miró defensa el plantejament del PS en relació amb els honoraris jurídics que paga l'AREB.
Joaquim Miró defensa el plantejament del PS en relació amb els honoraris jurídics que paga l'AREB. PS

Els honoraris en matèria d’assessoraments jurídics que paga l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) fa dies que volten pel Consell General. El conseller general socialdemòcrata, Joaquim Miró, i el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, han mantingut aquest dijous un pols en alguns moments tens en relació a la idoneïtat del cost del suport legal que té contractat l’AREB. Fins al punt que fent càlculs, Miró ha ‘denunciat’ que el despatx jurídic de referència de l’agència, Badia Advocats, cobraria cada hora laborable uns 594 euros.

L’AREB ha pagat entre el 2015 i el 2019 més de 6,6 milions d’euros, que se n’aniran a més de 8 milions el 2021, amb la qual cosa Miró ha destacat que amb aquesta xifra l’administració podria disposat d’un gabinet jurídic propi molt potent. Jover ha defensat, però, tant el fet que la contractació de Badia Advocats hauria estat correcta com el fet que els honoraris s’ajusten a les normes orientadores en matèria de tarifes que estableix el Col·legi d’Advocats. Més encara, ha assegurat que en els casos més senzills dins de la complexitat de tot plegat, hi hauria una rebaixa del 90% de la tarifa i, per tant, ha considerat “adequats” els honoraris per defensar els interessos de l’Estat. El que ha lamentat Jover és que s’hagués hagut d’arribar a haver d’emprar totes aquestes eines jurídiques.

El debat ha estat dens per la seva tecnicitat, en el sentit que segons l’AREB i per extensió el Govern s’abonen uns honoraris en funció del valor de la demanda i, en canvi, Miró ha recordat que no hi ha cap reclamació de quantitat sinó que la immensa majoria de les demandes reclamen les nul·litats d’unes decisions, d’uns procediments. En essència, que els clients de la intervinguda BPA deixin d’estar bloquejats. Jover ha explicat que de les més de 170 demandes instades contra l’AREB n’hi ha 122 que ja s’han resolt de manera ferma.

Rètol a l'entrada de la seu de l'AREB.

Relacionat

Dos despatxos d’advocats es reparteixen el ‘pastís jurídic’ de l’AREB

El conseller socialdemòcrata ha recordat que “comptant tots els dies laborables que van del 3 d’abril del 2015 fins al 31 de desembre del 2019 fan un total de 1.045 dies de treball a raó de 8 hores al dia, és a dir 8.360 hores, comptem totes les hores laborables. Si dividim els gairebé cinc milions d’euros per aquestes hores efectives treballades ens surt un preu horari de 594 euros hora” el que percebria el despatx Badia. “Resumint”, ha remarcat Miró deixant clar que no té res contra el bufet en qüestió, “aquest despatx d’advocats d’Andorra haurà cobrat de mitjana 4.755 euros al dia; 104.000 euros al mes; i 1.355.328 euros a l’any”.

En aquest marc, el parlamentari socialdemòcrata ha demana que per al pressupost per al 2022 es prevegi un increment dels honoraris que perceben de l’Estat els advocats de guàrdia, que cobren 350 euros totals per un dia -les 24 hores- de disponibilitat total, tinguin un detingut, cinc o deu, o hagin de participar en una operació, cinc o deu”.

Comentaris (6)

Trending