Els dos principals implicats en l’‘Operació Bronx’ es juguen sis i quatre anys de presó

Els dos homes, un empresonat i l’altre en llibertat provisional, s’han descrit com uns grans consumidors de cocaïna, principalment el que segueix a la Comella, a qui s’acusa de traficar en gran quantitat encara que la defensa al·lega que ho feia per poder-se pagar la seva addicció

Droga comissada en l''Operació Bronx'.
Droga comissada en l''Operació Bronx'. POLICIA D'ANDORRA

La fiscalia demana sis anys i quatre anys de presó per als dos principals implicats en la denominada ‘Operació Bronx’ que es va desenvolupar fa poc més d’un any al tomb d’un bar tancat arran de la pandèmia situat a l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià. El mercadeig de droga també tenia com un dels epicentres un box del carrer de Lòria de la mateixa parròquia. Els dos homes han assegurat durant el judici davant el Tribunal de Corts que eren grans consumidors de cocaïna. Almenys, llavors.

Malgrat que hi havia altres implicats, alguns dels quals mai han estat detinguts perquè van marxar d’Andorra en saber que es posava en marxa l’operació policial, el tribunal ha jutjat dos homes, tots dos de 45 anys, en relació amb un cas de tràfic i consum de droga. En un cas almenys, en gran quantitat. El titular del bar que suposadament facilitava els contactes entre interessats en trobar droga i el resident en el domicili on es van localitzar dos embolcalls amb deu grams de cocaïna cadascun. Els dos homes han estat a la presó un temps. De fet, el segon encara hi és. I és a aquest, que s’ha declarat com un ‘yonkee’, per a qui es demana la pena més alta.

Les barreres de l'aparcament on hi ha el box implicat en la causa.

Relacionat

Un box com a ‘centre de logística’ per a la droga de l’‘Operació Bronx’

Se l’acusa de tràfic en gran quantitat -i alguns dels testimonis que han declarat en la vista han assegurat comprar en diversos ocasions, per exemple, trenta grams de cop de cocaïna- el ministeri públic demana sis anys de presó i 28.000 euros de multa. La defensa, que ha qualificat de “desgraciat” el processat, “un bon electricista que patia una malaltia que controlava la seva vida”,  reclama que només siguin quatre anys i no se li imposi cap multa pecuniària perquè no té diners per assumir cap multa. L’home, davant el tribunal que el jutja, ha reconegut que a l’època que van esclatar els fets “era un gran consumidor” i que “m’arribava a fotre deu grams de cocaïna al dia”. Com que tenia estupefaent en estoc, suposadament altres consumidors li’n demanaven i ell els en venia. La droga “me la pujaven de la Seu”.

En alguns moments entre plors, ha descrit el seu suposat infern d’addiccions que estaria mirant de superar al centre penitenciari. Encara que ha admès que aquell elevat consum el martiritzarà tota la vida. “Ser drogaaddicte serà un llast que arrossegaré tota la vida”, ha arribat a dir, reconeixent alhora que “sé que seré condemnat i fort”. Algunes de les coses que se li han demanat ha assegurat no recordar-les perquè les va fer en moments en què, per l’elevat consum, estava fora dels seus cabals. Amb tot, ha assegurat que alguns dels testimonis “han mentit, han anat en contra meva”. Alguns dels declarants han assegurat haver contret deutes amb l’empresonat avui jutjat i que els amenaçava perquè li abonessin el que li devien.

El material comissat.

Relacionat

“Això d’aquesta gent, al Bronx, era un escàndol”

L’altre acusat ha mirat d’al·legar que solament era consumidor i la seva defensa ha sol·licitat que se’l condemni a complir la pena de reclusió que ja va fer de manera provisional fins a l’agost ja que considera que no hi ha elements suficients per trencar la presumpció d’innocència quant al tràfic. L’acusació pública ha demanat quatre anys d’empresonament per a ell i 6.000 euros de multa. L’home, que avui té més o menys refeta la seva vida, amb feina estable, havia regentat un bar a l’avinguda Verge de Canòlich que, suposadament, era una mica epicentre de les trobades.

Quan va esclatar l’operació, però, l’establiment estava tancat. La pandèmia i el confinament van condemnar el negoci i, segons el processat, va ser arran d’allò i de la seva separació que es va enganxar a la droga. Li’n van trobar deu grams, de cocaïna, a la butxaca d’un abric, una cocaïna que assegura ser antiga. I cinc grams més que ha explicat que havia adquirit per passar les festes d’aquell Nadal. Del Nadal del 2021.

La denominada ‘Operació Bronx’ entronca amb un operatiu previ, la coneguda com a ‘Operació Queen’. De fet, implicats en aquest darrer cas també apareixen en les comunicacions que la fiscalia fa servir com a prova. I alguns han declarat com a testimonis. Excepte un dels declarants, que a punt ha estat de no presentar-se, tots han reconegut haver comprat notables quantitats de cocaïna a l’home empresonat. En canvi, respecte de l’altre, sempre ha semblat no haver-hi cap vincle.

Comentaris

Trending