Molné considera “un èxit” l’ampliació dels judicis ràpids i valora aplicar-la encara a més delictes

La ministra, que ha explicat que el canvi ha reduït a la meitat el nombre de presos preventius a la Comella, apunta que “ho estudiarem” aprofitant que aquesta legislatura es vol impulsar un nou Codi de procediment penal

Molné parla amb Casadevall i altres membres del CSJ.
Molné parla amb Casadevall i altres membres del CSJ. G. P.

Govern tornarà a intentar ampliar els delictes greus que es poden acabar resolent amb un judici ràpid -el que tècnicament es coneix com a ordenança penal-. Així ho ha avançat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, que ha volgut fer un balanç positiu del funcionament del canvi legislatiu adoptat ara fa uns mesos. Així, ha posat en relleu que el nombre de presos preventius a la Comella s’ha reduït a la meitat en comparació al desembre gràcies al fet que molts d’ells ja han pogut ser jutjats.

El canvi es va fer efectiu gràcies a la modificació de la Llei qualificada de la Justícia aprovada al tram final de la passada legislatura. S’ampliaven els supòsits en els quals es podia fer servir el procediment d’ordenança penal i no pas un de normal. Inicialment, l’executiu volia anar més enllà, però els grups parlamentaris, dins dels quals hi era la mateixa Molné, ho van acabar acotant. Finalment, el nou sistema s’aplicaria en aquells delictes amb penes entre quatre i vuit anys, però només en tres àmbits: drogues, socioeconòmics i blanqueig.

Una imatge de la Seu de la Justícia.

Relacionat

La majoria vol acotar l’ampliació de l’ús dels judicis ràpids proposada des del Govern

El sistema, doncs, fa un temps que ja s’aplica. I Govern fa un bon balanç. “Ha sigut un èxit”, ha afirmat la ministra, tot destacant que “en terminis ràpids ja es té sentència”. I això ha permès que “a la presó hi hagi ara menys reclusos preventius”. De fet, ara mateix, la meitat que el passat desembre.

Per això, s’entén que val la pena si es pot fer ara el pas que no es va fer la passada legislatura. I s’aprofitaria el fet que es vol fer un nou Codi de processament penal. “Reflexionarem sobre si cal ampliar-ho una mica més. Ho volem estudiar”, ha apuntat Molné. Això sí, no ha volgut avançar quins altres àmbits delinqüencials es podrien incorporar al sistema.

Comentaris (2)

Trending