‘Mercadeig de condemnes’

L’entrada en vigor dels denominats acords de conformitat fa que la fiscalia esdevingui una mena de mercat de Calaf on es busquen penes que evitin entrar a presó o facilitin desencallar casos embussats des de fa anys

Una imatge de la Seu de la Justícia.
Una imatge de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

L’entrada en vigor dels canvis promoguts a través de diversos textos legislatius i que afecten la forma de procedir en matèria penal estan incrementant l’activitat al tomb de la fiscalia, fins a convertir-la en una mena de mercat de Calaf. I és que no són pocs els advocats que busquen sortides per a clients seus que tenen casos encallats des de fa temps i ara esperen desencallar-los a través del sistema equivalent als acords de conformitat que hi ha en altres jurisdiccions. I que des de fa poques setmanes és vigent al Principat.

Acusat i acusació pública ‘negocien’ un acord i, si s’hi arriba, el tribunal que pertoqui valida l’entesa entre les parts i tal dia farà un any. Així que, segons diverses fonts, “la fiscalia sembla un mercadeig de condemnes”. En certa manera, fins ara passava una circumstància similar amb els judicis ràpids, el que tècnicament al Principat es denomina ordenances penals. Els judicis de conformitat, però, són molt més beneficiosos per les parts, donen més marge de maniobra i, per tant, són molt més usats.

Fa pocs dies es va validar el primer acord de conformitat. Tenia a veure amb un cas de tràfic de droga, essencialment de marihuana, que tenia com a epicentre inicial un domicili d’un jove de la Massana i que implicava diversos processats empresonats. Després d’un temps notable a la Comella, un acord de conformitat -que vol dir entre altres coses, reconèixer la comissió del delicte- els va permetre sortir de la presó en pocs dies.

Marihuana comissada per la policia en el marc de l''Operació Estella'.

Relacionat

Penes ‘acordades’ d’ entre 3 i 5 anys de presó pels implicats en un macropunt de venda de droga

Hi ha altres pactes que s’estan cercant molt més suculents. Amb molts diners en joc. I és que no és ni un ni dos els advocats de ciutadans tot sovint no residents al país però sí amb diners embargats que estan negociant -i d’aquí el mercadeig- amb la fiscalia penes que no suposin en cap cas entrar a la presó i, sobretot, que permetin desbloquejar l’operativa bancària que al seu dia s’hagués travat i fer-ho amb el menor cost possible. És a dir, que el processat pugui recuperar una part del bloquejat.

I la qüestió és, ¿quanta part? Perquè la part que quedi travada anirà directament a les arques de l’Estat. I aquí, el mercadeig és també negoci per al Govern. I en casos de suposat blanqueig que fa anys i panys que les causes corren de taula en taula s’espera que els judicis de conformitat proliferin més aviat que tard. L’Estat farà caixa i la Justícia suavitzarà el col·lapse.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending