Menys droga però més baralles

El fiscal general demana en l’acte d’obertura de l’Any Judicial més recursos humans per al ministeri públic atès que ara “hi ha més batlles en pràctiques” que acusadors

Comentaris

El fiscal general, Alfons Alberca, durant el seu discurs.
El fiscal general, Alfons Alberca, durant el seu discurs. CSJ

Durant el darrer curs judicial, que sol anar de setembre a juliol, la fiscalia ha notat una davallada dels casos relacionats amb els estupefaents alhora que s’ha experimentat un clar ascens de la violència relacionada amb les persones. Més baralles, més lesions, més disputes i un descens del 19% de la delinqüència per la pandèmia. Així ho ha destacat el fiscal general, Alfons Alberca, durant el seu repàs de la situació en el marc del discurs de l’acte d’obertura de l’Any Judicial. Un curs judicial que, com ha remarcat el president del Consell Superior, Enric Casadevall, ha estat del tot atípic per la pandèmia i pel trasllat de seu.

Alberca, ha explicat que la Fiscalia ha emès un total de 10.143 informes, 2.777 menys que en l’exercici anterior, el què representa una reducció global en el nombre d’informes d’un 21,49 %.  A través dels quals,  s’han perseguit 5.366 infraccions penals front al nombre de 6.671 del període judicial anterior, havent disminuït en 1.170 el nombre de causes penals incoades en relació a l’exercici anterior,  que representa una disminució del 18,99 % de les mateixes, havent-se investigat 1.305 infraccions penals menys, amb una disminució de la delinqüència aparent xifrada en el 19,56 %.

Atenent al tipus de procediments incoats, 3.979 han estat diligències prèvies, de les quals 1.976 s’han incoat contra persona desconeguda sobreseient-se les actuacions; 142 sumaris per delictes majors, 730 sumaris per delictes menors, 135 contravencions penals i sis procediments en matèria de jurisdicció de menors. Per raó del nombre d’infraccions examinades segons el bé jurídic protegit objecte de lesió, continua destacant amb un 34,87 % del conjunt de la delinqüència els delictes contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic.

S’ha produït una important disminució dels delictes contra la salut pública, que representen el 20,93 % de la criminalitat

Tanmateix s’ha produït una important disminució dels delictes contra la salut pública, que representen el 20,93 % de la criminalitat, afectant substancialment a les contravencions penals d’introducció i possessió de cànnabis, així com a les conductes d’introducció i possessió per al propi consum d’altres tipus de drogues tòxiques. Durant el període examinat ha augmentat la importància relativa sobre el total de la criminalitat dels delictes contra les persones que amb un 18,93 % de la criminalitat ocupen el tercer lloc en l’escala delinqüencial.  El fiscal general ha demanat més recursos humans. En concret, com a mínim dos adjunts més. Al mateix temps, s’ha produït globalment una disminució de les causes seguides per delictes contra la seguretat viària, l’organització del Principat, la societat i les relatives a conductes imprudents. 

El president del Consell Superior, Enric Casadevall, ha remarcat que està sent un curs del tot atípic i que no es pot comparar amb exercicis anteriors per la pandèmia i pel trasllat de la seu judicial

Segons el fiscal general, “ara mateix hi ha mes batlles en pràctiques que fiscals. Tenim dos anys molt dificultosos”.  I hi ha afegit que "hauríem de tenir nou fiscals”. Darrerament es van deixar desertes dues places que estaven en concurs. Alberca, que també ha demanat més recursos humans per a la policia judicial ha sol·licitat el suport del poder legislatiu per poder disposar de més mitjans en un sentit ampli.

L’acte s'ha fet a la nova Seu de la Justícia. Amb un aforament molt reduït i amb la premsa seguint l’esdeveniment en una sala annexa a la Magna i a través d’una pantalla amb les imatges que ofereix el circuit intern de televisió. En aquest marc, justament, Casadevall ha explicat que no hi ha res comparable d’aquest curs amb els anteriors, tant per l’impacte de la pandèmia com pel fet que “hem mogut de lloc de treball 180 persones i el servei general d’arxius”. El president de la cúpula judicial també ha ressaltat el Codi de procediment civil i l’expedient electrònic.

Comentaris (1)

Trending