Malestar en sectors jurídics per la lentitud en enviar a la Batllia detinguts de ‘casos menors’

Hi ha consens entre grups d’advocats per promoure accions d’‘habeas corpus’ per denunciar les dilacions en la posada a disposició judicial, per exemple, en alcoholèmies

Seu del col·legi d'advocats.
Seu del col·legi d'advocats. ARXIU

Sectors de l’advocacia estan d’allò més molestos per la lentitud, la tardança, en posar a disposició judicial persones detingudes per casos suposadament menors com poden ser les alcoholèmies en controls rutinaris i sense accidents ni res que se li assembli pel mig. Hi ha la sensació que en alguns casos la policia, o en altres ocasions els batlles, es prenen els expedients amb excessiva tranquil·litat quan pel mig hi ha drets afectats tan fonamentals com la llibertat.

Per aquest motiu, grups d’advocats han acordat promoure accions d’‘habeas corpus’ sempre que es consideri raonable. Això és, exigir la posada immediata d’un detingut a disposició judicial perquè en cas contrari es considera que s’esta practicant una retenció il·legal. De fet, fins i tot al Col·legi d’Advocats s’ha dut a terme una formació exprés per facilitar les indicacions bàsiques per activar un ‘habeas corpus’.

El nucli essencial del malestar vindria pel fet que les detencions governatives, segons les pròpies disposicions legals, han de durar només el temps necessari perquè es faci el dossier corresponent o es completin les diligències d’investigació necessàries per poder incriminar l’arrestat. No obstant, en casos com una alcoholèmia positiva, el tràmit és molt senzill i no hi ha investigacions a fer.

Tot i això, en no poques ocasions, una persona detinguda al migdia o a primera hora de la tarda acaba dormint a les cel·les del despatx central de policia perquè o bé sigui perquè els agents no han completat l’informe o sigui per altres ‘necessitats’ del batlle de guàrdia, la disposició judicial efectiva no es fa fins l’endemà, una situació que a parer de molt advocats contravé les normes establertes i el dret fonamental a la llibertat.

Comentaris (3)

Trending