La Justícia ordinària es renta les mans sobre si és compatible ser funcionari comunal i parlamentari

La sala administrativa del Superior trasllada al Constitucional la resolució de l’embat de Dolsa contra el conseller ex-liberal Magallón

Una imatge de la façana principal de la Seu de la Justícia aquest dijous.
Una imatge de la façana principal de la Seu de la Justícia aquest dijous. Toni Solanelles

El Tribunal Superior ha declinat decidir si la situació del conseller general del grup Independent Marc Magallón contradiu la legislació en mantenir la seva ocupació al comú d’Andorra la Vella. Entenen els magistrats que aquesta anàlisi qui l’ha de fer és el Constitucional. Així ho han indicat davant la demanda que va presentar en el seu dia el conseller comunal d’Ordino Enric Dolsa, que considera que el parlamentari escaldenc no pot compatibilitzar tots dos llocs.

Per això, el polític ordinenc va instar l’acció judicial seguint el procediment urgent i preferent previst a la Constitució. Adreçava la demanda al Consell General i contra Magallón, tot posant en relleu que “incorre en causa d’incompatibilitat”. Cal recordar que el parlamentari independent han continuat aquest anys treballant com a màxim responsable del centre esportiu dels Serradells, càrrec que ocupa des de fa molts temps. Per això, Dolsa volia que s’acordés “la nul·litat del nomenament i de la presa de possessió” així com el “cessament” del conseller general escaldenc.

En la resolució ara donada a conèixer, el Superior posa en relleu “la particular naturalesa i posició del Consell General en el sistema institucional”, tot destacant que “s’ha de tenir en compte que el monopoli del control dels seus actes està residenciat en el Tribunal Constitucional”. Així, s’apunta que “només per excepció, quan es tracta de resolució procedents de l’anomenada administració parlamentària i especialment en els àmbits del personal i de la contractació (...) resulta competent la jurisdicció administrativa per a conèixer de la impugnació dels actes emanats dels seus òrgans”.

Sobre el cas concret la incompatibilitat o no de Magallón, es posa en relleu que aquest control correspon a la comissió permanent del Consell i, per tant, “es tracta d’una matèria intrínsecament relacionada amb l’àmbit de l’autonomia parlamentària”. Així, s’entén que “és obvi que l’examen de si la situació del conseller general vulnera o no l’article 25 de la Constitució així com els altres preceptes que invoca el recurrent ha de ser residenciat davant el Tribunal Constitucional”. En concret, mitjançant un recurs d’empara.

Per això, el Superior considera “improcedent” abordar l’afer. I, d’aquesta forma, si Dolsa vol continuar amb aquest procés, haurà de fer-ho via el TC.

Comentaris (4)

Trending