Investiguen una empresa de màrqueting digital que des d’Andorra estafaria creadors de contingut

Formadors de cursos sobre criptomonedes i ‘blockchain’ han posat en coneixement de la policia les males praxis

Els cursos sobre criptomonedes són els més llaminers.
Els cursos sobre criptomonedes són els més llaminers. ARXIU

Especialistes en delictes econòmics i tecnològics de la policia estan investigant el que podria ser una estafa multimilionària que presumptament hauria pogut cometre una empresa de màrqueting digital i ‘trafficker’ establerta a Andorra i que tindria com a socis -que en molts casos acabarien esdevenint víctimes- diversos creadors de contingut, radicats tant al Principat com més enllà. Tot plegat amenaça de convertir-se en un terratrèmol de confiança per al país, que s’ha posat en mans de ‘youtubers’ i ‘influencers’ i aquest suposat escàndol hi està íntimament lligat.

Fonts policials han confirmat l’existència de com a mínim una denúncia -que és la que ha posat en marxa la investigació- que s’estaria tramitant. Les fonts consultades han assegurat que el treball policial està en una fase incipient atès que es tracta d’un cas molt complex però, alhora, degudament documentat. Justament, els experts policials estarien començant a treure el gra de la palla d’un cas que afectaria diversos creadors de continguts, essent els lligats als cursos sobre inversió en criptomonedes i tecnologia ‘blockchain’ els que estarien tenint o haurien tingut més èxit.

Segons que ha pogut comprovar l’Altaveu, entre els professionals dels sectors concernits, el cas ha començat a transcendir i hi ha força moviment i neguit, malgrat que les pràctiques emprades per l’empresa en qüestió ja eren conegudes. A més, hi hauria diversos exsocis dels promotors de la societat denunciada (Bull International) que han impulsat reclamacions per diverses vies als accionistes que controlen la companyia en qüestió, que va néixer el 2019 a Madrid i es va instal·lar un any després a Andorra.

“Tot el seu aterratge a Andorra, el desembarcament que han fet al país i la metodologia de treball és impecable”, han assegurat les fonts en relació a Bull International. “Una altra cosa és el seu sistema de treball i com acaben ofegant els socis que són els que generen el contingut”, han manifestat els mateixos consultats que, en alguns casos, han admès no haver endegat cap acció legal perquè “allò que com a exsocis sabem d’ells o tenim de valor supera financerament el deute que ens tenen contret i, per tant, no tenen més remei que anar pagant”.

PLATAFORMA DE POSICIONAMENT

L’empresa en qüestió es dedica a posicionar a través de les xarxes socials i tots els canals virtuals escaients continguts elaborats per creadors. En la seva gran majoria el que fan és posicionar cursos en línia de diverses maneres, encara que molts d’ells tenen a veure amb preteses acadèmies del món del ‘trading’ i les criptomonedes. Les fonts consultades han explicat que quatre dels grans projectes que han llançat serien Varilleros -que oferien cursos sobre com arreglar els vidres després d’una pedregada-, Dax Lover, Cryptomaster sobretot, i actualment Black Sheep Academy.

Habitualment, l’empresa denunciada establia un acord amb els creadors del contingut, amb els formadors. Aquests elaboren els seus cursos -com més cursos i, per tant, més llançaments hi ha, millor, més interès que es genera i més potencials alumnes que es poden captar- i Bull International es dedica a produir el curs, la formació, i a promoure’l. A fer tot el procés de màrqueting. Associat a tot això, hi ha la facturació dels esmentats cursos.

“Aquesta pot ser només la punta de l’iceberg d’aquesta perillosa relació que ha travat Andorra amb un món si no obscur, sí molt complicat de controlar i, fins i tot, de regular”, adverteixen les fonts

I és aquí on suposadament vénen tots els mals. “Constitueixes una societat i una de les coses amb les quals et trobes és amb una traïció al principi de confiança”, han explicat els consultats. Els impulsors de Bull International es van formar al seu dia com a ‘traffickers’ a través d’una escola ja de discutida reputació lligada al Grupo Planeta. Eren dissenyadors digitals, consultors, especialistes en màrqueting digital que van acabar confluint i van crear la societat amb una metodologia “molt agressiva però molt ben pensada”.

Ara el problema, suposadament, el tenen els creadors de continguts que s’han associat amb ells per impulsar algun projecte. L’empresa denunciada “controla tots els processos i acaba pagant, si vol i quan vol, a la resta de socis, que no tenen accés a res i no saben quines despeses reals té tot el procediment”. De fet, segons les fonts consultades i, en gran part, base de la denúncia que hauria activat la policia, s’acaben bandejant els socis que no són del nucli dur “causant una indefensió terrible”.

Més encara, segons les fonts consultades, “no són ja males praxis. Estem parlant de comportaments i maneres de fer que, presumptament, suposarien una administració deslleial, una apropiació indeguda, una estafa”. I això és el que s’ha denunciat i el que estaria investigant la policia per mirar d’aclarir fins on arriba l’abast de tot plegat si es confirma la suposada activitat delictiva de l’empresa denunciada. “I aquesta pot ser només la punta de l’iceberg d’aquesta perillosa relació que ha travat Andorra amb un món si no obscur, sí molt complicat de controlar i, fins i tot, de regular”, adverteixen les fonts.

Comentaris (11)

Trending