La família de la víctima del McAuto pacta una compensació amb el processat i retira l’acusació

La fiscalia també deixa de considerar l’atropellament un assassinat i rebaixarà a deu anys la petició de presó que anunciarà en la vista prevista per aquest divendres davant el Tribunal Superior

Atenció a la víctima de l'atropellament, a l'avinguda Tarragona, l'agost passat.
Atenció a la víctima de l'atropellament, a l'avinguda Tarragona, l'agost passat.

La família de la víctima de l’atropellament que hi va haver a l’altura del McAuto, a l’avinguda Tarragona d’Andorra la Vella, el 21 d’agost del 2020, ha arribat a un acord econòmica amb l’asseguradora de l’autor del sinistre mortal i ha retirat l’acusació d’assassinat que promovia. D’aquesta manera aquest divendres, que es revisa el cas davant la sala penal del Tribunal Superior, ja no hi haurà representació de la mare i les germanes del difunt i cap de les parts no acusarà d’assassinat el metge espanyol d’origen iranià empresonat des de poc després del fet.

L’acord s’ha tancat aquest migdia i poc després de formalitzar-se se n’ha donat compte als tribunals i s’ha fet efectiva la retirada de l’acusació, segons que ha pogut saber l’Altaveu. La decisió de primera instància, la sentència del Tribunal de Corts que rebaixava en molt les pretensions tant econòmiques com a nivell de condemna reclusiva, ha estat decisiva perquè les germanes i la mare del xofer argentí resident de 50 anys que malauradament va morir arran de l’atropellament accedissin a intentar un acord.

El pacte -que abans del judici inicial sí que va tancar la vídua del finat en nom propi i en nom de la filla de tots dos- no va ser possible assolir-lo abans d’esgotar-se el termini per recórrer contra la resolució del Tribunal de Corts, que va condemnar l’acusat, de 64 anys i que gairebé en fa dos que està reclòs a la Comella, a quatre anys de presó ferma i a un més de presó condicional. Quedaven lluny els setze anys que exigia la fiscalia i els vint que demanava l’acusació particular promoguda per la mare i les germanes del mort.

Primers auxilis a la víctima de l'atropellament poc després dels fets.

Relacionat

Quatre anys de presó ferma pel metge que va causar l’atropellament mortal al McAuto

A més, el tribunal no apreciava l’existència d’assassinat sinó d’homicidi dolós i considerava que el metge havia actuat sota la influència d’una por insuperable provocada en part per la pròpia víctima, a qui feia en part responsable del succeït. Entre altres coses, el tribunal no accedia al comís del vehicle i rebaixava moltíssim les indemnitzacions sol·licitades pels familiars del difunt, atenent al fet que considerava que un 30% de la responsabilitat calia adjudicar-la al mort.

El Tribunal de Corts establia una indemnització per a la mare de 35.000 euros més una pensió vitalícia de 26,13 euros mensuals i per a cadascuna de les germanes, 22.000 euros. Sempre en xifres rodones. La xifra acordada i en virtut de la qual la família ha retirat l’acusació no ha transcendit en detall, però les fonts consultades han assegurat que és superior a l’inicialment sentenciat en primera instància. La quantitat seria, però, més baixa tant respecte a les pretensions inicials de les familiars com en relació amb el que es va acordar amb la vídua i la filla.

LA FISCALIA

La retirada de l’acusació particular va acompanyada d’una significativa rebaixa de les pretensions de la fiscalia, que si aquest divendres no canvia de parer, deixarà també d’acusar el processat d’assassinat i el considerarà culpable d’un delicte d’homicidi culpós com inicialment l’ha condemnat el Tribunal de Corts. Ara bé, el ministeri públic demanarà que no es tinguin en compte ni eximents ni atenuants.

O dit d’una altra manera: la fiscalia no considera que concorrin les circumstàncies de la por insuperable que hauria fet comportar al conductor atropellador de la manera que ho va fer i tampoc creu que l’actitud de la víctima tingués res a veure en el desenllaç de la situació. Davant d’això, en lloc dels setze anys que demanava a l’inici ara en sol·licita deu, per sobre encara de l’establert pel Tribunal de Corts. A més a més, defensa que cal comissar el vehicle que conduïa l’acusat i que se’l expulsi del país de manera definitiva.

Comentaris (12)

Trending